DELA

Efter vattnet kom cyklonen

– I morse då vi vaknade var det en känsla av lättnad. Den värsta var över och förödelsen var stor, men inte så grym som förväntat. Inga dödsfall och inga saknade.
Det berättar åländska Anna Sundqvist, direkt från Australiens östkust där cyklonen Yasi härjat.
Via e-post har Nya Åland fått kontakt med Anna Sundqvis i Brisbane, huvudstaden i Queensland.
Anna Sundqvist har bott i Australien sedan år 1994, innan dess bodde hon på Åland och har ännu släkt här.

Förtvivlan
Delstaten Queensland drabbades hårt av översvämningar i januari, och knappt hade man återhämtat sig från det forsande vattnet innan det var dags för nästa naturkatastrof. Natten mellan onsdag och torsdag drog cyklonen Yasi in över Australiens östra kust. Enligt rapporterna ska dock ingen person dött, men många skadats.
Hur reagerade ni när ni fick reda på att ännu en naturkatastrof var i antågande?
– Första reaktionen var förtvivlan och en stark känsla av deja vu. Vi har just återhämtat oss från översvämningarna som orsakade skador för cirka fem miljarder, speciellt på infrastrukturen.
Visste ni om cyklonen skulle nå fram till er?
– I Brisbane visste vi att det inte skulle nå hela vägen hit, men fram tills igår (onsdag) så var det ingen som visste exakt var Yasi skulle slå till.
– Men trots det så känner vi oss inblandade, majoriteten av oss har endera familj eller vänner i de drabbade mer drabbade områdena och vi har upplevt och överlevt översvämningarna tillsammans.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos