DELA

Eckerö-vd: Jag är bestört

– Jag är förvånad, närmast bestört över initiativet från en del av Birka Lines styrelse att utreda möjligheten att sälja ut egendomen i delar!
Det säger Björn Blomqvist, vd för Rederi Ab Eckerö. Eckerö beslöt i går att förlänga anbudstiden med tre veckor.
Klyftan mellan Rederi Ab Eckerö och delar av Birkaledningen blir allt djupare.
I går berättade Nya Åland om att en knapp majoritet av Birkas styrelse fått igenom ett beslut om att utreda två olika anbud, ett på dotterbolaget Birka Cargo och ett på kryssningsfartyget Birka Paradise. Det är ett beslut som inte faller Eckerö i smaken.
– Jag är förvånad, närmast bestört, säger Eckerös vd Björn Blomqvist då vi ber om en kommentar.


Inte mycket kvar
Med anledning av Birkas agerande beslöt Eckerö i går att förlänga sin anbudstid till den11 maj, tiden skulle egentligen ha gått ut i dag. Birkas ledning skall den 4 maj presentera sin utredning över de två andra buden.
– Då har aktieägarna ännu en vecka på sig efter det att överväga vad de skall göra, säger Blomqvist.
– Jag vill också lyfta fram att Birkas beslut innebär att det finns de som på fullaste allvar ser en uppdelning av Birka som ett alternativ. De två bud som har lämnats konkurrerar inte med oss för om båda antas finns det ju inte så mycket kvar av Birka längre!


I lägre kanten
Rederi Ab Eckerös styrelse gick i går ut med ett pressmeddelande där man i klartext skriver att man inte stöder en utförsäljning av Birka Cargo till det pris som indikerats.
– Det är svårt att se varför ett bolag som avser utnyttja tillgångar i sin verksamhet skulle sälja dem till ett pris som är i lägre kanten av vad vi antar att Birka Line själv har värderat dem till då man beslutat om att utnyttja fartygen i Cargo verksamheten. Det indikativa budet på Birka Cargo överstiger inte heller Eckerös värdering av flottan baserad på flera nyligen erhållna värderingsutlåtanden, skriver Eckerö i sitt meddelande.


Inte sälja
Eckerö konstaterar att man vill både bevara lastverksamheten och vidare utveckla kryssningsverksamheten och betonar att man varken har haft eller har som avsikt att sälja ut eller avsluta Birkas verksamheter.
– Eckerö vill med sitt köpeanbud skapa en stark åländsk rederigrupp med fortsatt och bibehållen last- och kryssningsverksamhet som är baserad på åländskt ägande.
Styrelsen för Eckerö är också kritisk till att anbuden överhuvudtaget utreds.


Generera oro
– Ett seriöst och aktivt genomförande av en utredning medför kostnader, kan generera oro hos personalen och lämnar bolagets tillgångar öppna för eventuell marknadsspekulation. Ifall kontakterna gällande Birka Lines tillgångar har gjorts av konkurrenter, kan även den löpande verksamheten under utredningen försvåras.
Rederi Ab Eckerö har erbjudit sig att köpa samtliga aktier i Birka Line för 16 euro för A-aktierna och 14,50 för B. Dessutom erbjuds de av Birkas aktieägare som säljer också nya aktier i samband med en eventuell nyemission i Eckerö.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax