DELA

Dykarglädje när Belliver-förbudet är hävt

Ingen tid gick till spillo när dykföretaget Oceanic Tech fick reda på att det åter var tillåtet att dyka till ångbåtsvraket s/s Belliver.
Dagen efter att förbudet hävdes besökte första gruppen dykturister vraket.
För tre somrar sedan hittades den sovjetiska ubåten S-2 vid Märkets fyr. Femhundra meter från den hittades också ångfartyget s/s Belliver. Förra sommaren inleddes röjningsarbetet ombord på forna krigsubåten, vilket ledde till att ett dykförbud inrättades i ett område på två gånger två sjömil runt ubåten.
I det avspärrade området låg även Belliver, vilket ledde till högljudda protester från dykare i turismbranschen.
Senast förra måndagen måste Oceanic Tech Ålands besvikna instruktörer informera tillreste dykturister att Belliver inte skulle ingå i den planerade vrakdykningen under veckan. Turisterna, som rest från USA och Polen, blev väldigt besvikna.
Men så kom det plötsligt kom goda nyheter. Som Nyan berättade förra veckan är röjningsarbetet, som utförts i samarbete av Ålands polismyndighet, Skärgårdshavets marinkommando och gränsbevakningen, nu slutfört. Man hittade och förstörde både minor och torpeder.
– I tisdags fick vi reda på att dykförbudet var borta. Det var en stor glädje att höra, säger Ville Lundqvist som arbetar på Oceanic Tech Åland.
Eftersom det nu var fritt fram att besöka vraket ödslade dykarna ingen tid. De åkte iväg samma dag och upplevelsen fick bra respons av turisterna.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Nyback