DELA

Dykarbragd gav presseko

Den mest uppmärksammade Ålandsnyheten i juli månad var det svensk-åländska dykarteamet som fann en sänkt rysk u-båt på havsbotten utanför Grisslehamn. Nyheten publicerades i 27 rikstidningar enligt Ålandskontorets pressöversikt.
Jerker Örjans historik över museifartyget Sigyn i Åbo berättade 12 tidningar om. Andra uppmärksammade ålandsnyheter var volontärerna från Finlands fyrsällskap ute på Märkets fyrplats, bombhotet på Ålandsfärjan, att Eckerö Linjens vd Anders Lundh fick sparken.
IFK Mariehamn tog topplaceringen bland ålandsnyheterna så här mitt i ligasäsongen med 48 matchrapporter.
Intresset för PAF Open hade inte vaknat ännu i juli hos fastländska media – bara en, men desto synligare, artikel fanns i tidningen Iltalehti som presenterade programvärden för MTV3:s sändningar från evenemanget, Sanna Hirvaskari, med stora färgbilder för sina läsare, skriver Ålandskontoret i ett pressmeddelande.
Den åländska trafikministern Runar Karlssons förslag att tillåta 14-åringar att köra moped redan på sommaren det året de fyller 15 väckte uppmärksamhet på fastlandet. 23 tidningar publicerade FNB:s notis, skriven av Nya Ålands redaktion, som är nyhetsbyråns ålandskorrespondent.
12 tidningar publicerade nyheten om det senaste steget i det mångåriga hundbråket i Lumparland..


Munterhet
Nu har Åland äntligen lyckats att bidra till ”munterhet i Bryssel”, rapporterades det i tre tidningar.
I bakgrunden ligger Finlands strävan att höja landet till EU:s vinproducenters så kallade. A-kategori som innebär rätten att producera äkta druvvin, inte enbart gårdsviner. Jord- och skogsbruksministeriet har ställt sig positivt till några åländska odlares initiativ att i försökssyfte plantera vinrankor på ett halvhektar stort område i landskapet, skriver Ålandskontoret.
Munterheten orsakades av att Finland samtidigt förhandlar om jordbruksstöd till Södra Finland på grund av ”bestående allvarliga svårigheter”, berättade jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila i artikeln. (uw)