DELA

Drogbehandlare sade upp sig

Tjänsterna vid missbrukarvårdens ungdomsenhet står tomma. Detta efter att båda ungdomsbehandlarna beslutat sig för att sluta.
Deras arbetsuppgifter delas tills vidare upp på övrig personal.
Sedan månadsskiftet arbetar ingen vid ungdomsenheten. Ungdomsbehandlarna Christian Åkerblom och Viktoria Henriksson slutar på grund av att ”saker och ting inte har skötts som de ska”. Mer än så vill de inte säga om de bakomliggande orsakerna till uppsägningarna.
Viktoria Henriksson slutar efter nästan fyra år på enheten, trots att hon anser att det inte är bra för missbrukarna och deras anhöriga att hon och hennes kollega slutar.
– De måste börja om med nya personer och det tar tid att bygga upp ett förtroende.
Hon berättar att hon har gått på ettåriga arbetsavtal och när det senaste gick ut valde hon att inte förlänga. Kollegan Christian Åkerblom är sjukskriven, men har sagt upp sig och kommer alltså inte att återvända till sin tjänst.

”Alla får hjälp”
Eva-Maria Widberg, anhörigrådgivare vid föreningen Fri från narkotika, ser med oro på situationen vid missbrukarvården.
– Jag har fått många samtal från ungdomar och anhöriga som undrar vad som händer. De säger att de inte får några svar. När föräldrarna inte kommer fram till missbrukarvården ger de upp och ringer till mig.
Nya Åland lyckades i går inte nå missbrukarvårdens vikarierande verksamhetsledare Birgitte Wahlsten, men Mariehamns stads socialdirektör Susanne Lehtinen säger att alla som behöver hjälp får det.
– Missbrukarvården har delat upp klienterna på den övriga personalen. Vi har inte haft några längre kötider tidigare, så trots att vi nu har den här situationen klarar vi av att ta hand om alla som behöver stöd och hjälp.
I dag ska stadens socialnämnd ta beslut om tillsättande av den ena vakansen. Inom maj månad hinner man dock inte tillsätta någon ny ungdomsbehandlare. Susanne Lehtinen tror inte att det ska vara några problem att hitta ersättare.
– Det är en fördel att söka folk på våren. Många är färdigutbildade lagom till att tjänsten ska tillsättas.

Pengarna slut
Eva-Maria Widberg anser att det är viktigt att missbrukarvården fungera bra i sommar.
– Jag tror att det blir den värsta sommaren någonsin. Det är mycket tabletter i omlopp.
Hon menar att drogmissbruket inte syns lika tydligt som tidigare eftersom det till stor del har flyttat inomhus.
– Men det finns där och det är stort. Många ungdomar har hört av sig och är oroliga för sina vänner.
Hur länge Eva-Maria Widberg själv kommer att arbeta med missbrukande ungdomar och deras anhöriga vet hon inte. Den sista juli är föreningens pengar från landskapsregeringen slut.
– Det är dumt om jag måste sluta nu när jag har byggt upp ett förtroende.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax