DELA

Dömd för hotfulla mess

En man i 40-årsåldern har dömts till 50 dagsböter, 1.400 euro, för att han kränkt och hotat sin ex-sambo och hennes nya partner genom att skicka textmeddelanden under en längre tid.
Tiden för brotten – olaga hot och ärekränkning – är juni 2010 till februari 2011. Under den tiden har mannen skickat 20 mess till kvinnan med grova tillmälen och kränkande kommentarer, konstaterar tingsrätten.
Så här stod det till exempel i ett mess den 26 februari i år: ”Ditt satans äckliga lilla luder, hoppas han ger dej alla sjukdomar som han har”.
I telefonsamtal har han hotat kvinnans nya partner till livet. Båda har varit rädda och deras sociala liv har begränsats. Syftet med messen var att göra kvinnan ledsen, framgår det i domen. Deras relation tog slut 2007.


Graverande
Tingsrätten konstaterar att parterna har ett gemensamt barn och finner det graverande att den ena föräldern, det vill säga mannen, tilltalar barnets mamma på det sätt som textmeddelandena visar. Hans missnöje med hur umgänget med barnet är avtalat ursäktar inte de kränkningar han utsatt kvinnan för, heter det.
Mannen nekade inte till att ha skickat messen men mindes det inte på grund av fylla. Han ansåg sig inte helt skyldig till brotten, men har också sagt i förhör att han förstår att han blev polisanmäld.
Han ålades att betala sammanlagt 700 euro till målsägandena och ska också betala deras rättegångskostnader.

Annika Orre