DELA

Dömd för hagelgevärsskott

En man i 60-årsåldern har dömts till böter för att han avlossat minst två skott med sitt hagelgevär så att haglen slog ner på grannens gård.
Mannen nekade till brott, men har enligt grannen sagt att han hade rätt att skjuta för att få tyst på hundarna.
Händelsen utspelade sig på den åländska landsbygden en dag i slutet av maj i fjol. Vädret var perfekt, något som enligt tingsrätten styrkte det som grannarna berättade – att haglen träffade dels deras hustak, dels ett träd nära huset, och att ljudet hörts tydligt.


Gick genast
Genast efter skotten hade grannen begett sig till mannens fastighet och träffat honom. Mannen hade då varit berusad och sagt till grannen att han hade rätt att skjuta för att få tyst på hundarna och att han var en så skicklig skytt att han på hundra meters avstånd kunde träffa grannens öra.
Mannen hävdade inför rätta att han inte riktat hagelgeväret mot grannarnas fastighet och därför var det omöjligt att han hade kunnat träffa taket eller trädet. Han uppgav också att han inte hade haft något uppsåt att skjuta mot grannarnas hus.
Rätten gick på grannarnas linje. Deras berättelser uppfattades som trovärdiga. Händelsen polisanmäldes genast och när polisen kom hem till honom hittades hagelgeväret som han medgav att han skjutit i luften med samma dag.
Förundersökningen har visat att mannen haft ett hagelgevär med tomhylsor i bägge piporna då polisen kommit till platsen. Geväret av märket Simson togs i beslag.
Vid straffmätningen beaktade rätten att mannen också stört grannarnas hemfrid. 30 dagsböter ansågs vara en rättvis påföljd.


Olåst skåp
Mannen var åtalad för ytterligare två brott, skjutvapenförseelse och brott mot bestämmelserna om explosiva varor. I hallen i sin bostad förvarade han ett salongsgevär som alltså inte var inlåst. Polisen hittade också annat i hallen, cirka 150 patroner som inte heller förvarades inlåsta.
Rätten beslöt att inte döma ut något straff för de sistnämnda åtalen. Mannens förklaring var att han skulle rengöra vapnet och att han hela tiden befunnit sig i närheten av sitt hus. Vapenskåpet var olåst därför att han tagit ut patroner till hagelgeväret.
Simson-geväret och patronerna får mannen inte tillbaka. De är numera statens egendom.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax