DELA

Dömd för att ha lurat banker

En man från Esbo har dömts till tre års fängelse för grova bedrägerier och förfalskningar i Helsingfors tingsrätt.
Ett av offren för svindlaren är Ålandsbanken som kräver nästan en miljon euro för lån som mannen fick på falska grunder.
Åtalspunkterna var uppemot 20. Mannen medgav alla åtal.
Bland de nio målsägarna finns Ålandsbankens kontor i Helsingfors som lurades att ge ut lån i två omgångar till mannen. I januari 2007 fick han låna 200.000 euro genom att visa upp löneberäkningar, värdeandelar och pantförbindelser som han själv hade fabricerat genom att förfalska en annan banks funktionärs namn.
I mars samma år fick han på nytt kredit på 150.000 euro på Ålandsbanken med hjälp av falska papper. I oktober var det dags igen – den här gången uppgick lånet till 500.000 euro. Också nu förfalskade han en bankmans namn och visade dessutom upp förfalskade bevis på Nokia-aktieinnehav. Lånen har inte betalats tillbaka.
Tingsrätten ålade därför mannen att betala tillbaka 840.000 euro för de lyfta lånen, räntor och förseningsräntor på 53.000 euro och rättegångskostnader på 14.000 euro, totalt drygt 900.000 euro.


Nordea och Sampo
Mannen hade lånat cirka 1,6 miljoner euro av Nordea, pengar som banken kommer att återkräva i en skild civilprocess. Nordea har bevakat sina fordringar i mannens konkurs.
Också Sampo har lånat ut pengar åt mannen.
Åtalet om grov penningtvätt mot mannens hustru förkastades. Tingsrätten fann det inte bevisat att hon kände till mannens falska affärer och deltog i dem. Mannen hade bland annat ljugit om att han hade jobb i en bank, vilket han inte hade.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax