DELA

”Det har pyrt bland personalen”

I dag väljer Ben Lundqvist att träda fram och kommentera gårdagens besked om att Mikael Backman, vd sedan snart fem år tillbaka, avskedats med omedelbar verkan.
I dag väljer Ben Lundqvist att träda fram och kommentera gårdagens besked om att Mikael Backman, vd sedan snart fem år tillbaka, avskedats med omedelbar verkan.
– Orsaken framgick ganska klart att pressmeddelandet som skickades ut. Styrelsen var inte tillfreds med Mikael Backmans ledarskap och ville ha en nyordning.
Vd:n är, säger han, i en sådan position att han antingen åtnjuter styrelsens förtroende eller så gör han det inte.
– Huvudsaken för styrelsen är att bolaget gör ett gott resultat i ekonomiska termer. Vi räknar med att nya vd:n Jan Hanses ska åstadkomma det.

”Gått för hårt fram”
Styrelsemedlemmen Lars G Nordström uttalade sig i Kauppalehti i går om att Mikael Backman gått för hårt fram. Delar du hans uppfattning?
– Ja. Han har gått för hårt fram. Det har pyrt hos personalen.
Så styrelsen har lyssnat på personalen?
– Ja, vi har lyssnat på personalen.och sett på resultatutvecklingen. Vi vill få upp resultatet och ha en god dialog med personalen och dra nytta av den kunskap som finns där.

Ingen tillfällig lösning
Ben Lundqvist konstaterar liksom nya vd:n Jan Hanses att utmaningarna är stora. Nästa år träder svaveldirektivet i kraft som tvingar rederierna att köra fartygen med lågsvavligt bränsle som kommer att öka bunkerkostnaderna markant.
Enligt Ben Lundqvist sitter Jan Hanses på vd-posten så länge han har styrelsens förtroende.
– Det handlar inte om någon tillfällig lösning.
På bilden från Viking Lines stämma 2012 sitter Ben Lundqvist närmast kameran med Mikael Backman bredvid.

Läs mer i måndagens Nya Åland och se mer i Åland24:s nyheter i kväll.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax