DELA

Det börjar lätta nu efter strulig ishelg

Fartygspersonalen har ställts på prov i helgen. Isproblemen fortsatte under lördagen men i går började allt att återgå till det normala.
Med början på torsdagen uppmanades sjöfarten att undvika området vid Tjärven på grund av rådande ispress. I området finns fast is längs kusten och utanför den finns en så kallad glidkant, det vill säga is som finns i Bottenhavet försöker pressa sig igenom Ålands hav. Först är det vinden som pressar isen, sedan strömmen som trycker isen genom havet.
I lördags låg 20 till 35 centimeter mycket tät drivis på havet men ispressen började lätta. Isbrytaren Vidar Viking assisterade fartygen, som fick ta den alternativa Sandhamnsleden till och från Stockholm. Passagerarna fick leva med en hel del strul med ändrade turlistor och stillastående fartyg.


Låg stilla
Birka Paradise tvingades avbryta sin färd från Stockholm på fredagkvällen. Fartyget låg i stället stilla hela natten i Stockholms innerskärgård med passagerarna ombord. Bristen på lotsar gjorde att man heller inte kunde ta den alternativa Sandhamnsleden. På lördagseftermiddagen tog man sig sedan tillbaka till Stockholm.
Viking Lines Rosella ställde in samtliga turer på fredagen och lördagen men i går var trafiken igång som vanligt igen.
Natten till lördagen var Vikings Gabriella en och en halv timme försenad från Stockholm till Mariehamn på grund av svängen via Sandhamnsleden. Men på vägen till Helsingfors gick det att köra in ungefär halva den tiden.
På sin linje Stockholm-Mariehamn/Långnäs-Åbo kommer Viking Line att ha enbart kvällsavgångar fram till och med tisdag. Det innebär att samtliga avgångar på morgnarna från Åbo respektive Stockholm inställs tillsvidare liksom dagsavgångarna från Mariehamn. På nätterna angörs Långnäs, inte Mariehamn.
På lördagseftermiddagen körde Isabella på begäran av de svenska isbrytarmyndigheterna längs Furusundsleden. En isbrytare öppnade farleden framför Isabella som tuffade på i sex knop.
Förutom detta ska nu sjötrafiken börja återgå till det normala och trafiken är i gång vid Tjärven igen.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax