DELA

”Det är kräftgång i ekonomin”

Liberalernas partiledare Katrin Sjögren ifrågasätter det stora budgetunderskottet, och undrar dessutom vad som blev av de löften landskapsregeringen gav under den senaste budgetförhandlingen.
– Det är så mycket av det som sades ifjol som inte har verkställts, och som man nu skjuter på framtiden, säger hon.
Katrin Sjögren är, liksom Ålands framtids partiordförande Axel Jonsson, bekymrad över det ekonomiska läget som landskapsregeringen nu budgeterat för.
– Man kan se att det blir en kraftig försämring i ekonomin och att det ackumulerade underskottet är rekordhögt. Landskapsregeringen skriver att klumpsumman blir lite mera positiv än man räknat med, men det är ju tillfälligt och har att göra med att staten säljer ut vissa av sina bolag och liknande.


Magisk gräns
Särskilt den minskande likviditeten, som under nästa år enligt budgeten väntas minska till 30 miljoner euro, är oroväckande säger Katrin Sjögren.
– Man brukar säga att 30 miljoner är en magisk gräns. Man räknar med att det är vad som behövs för den fortlöpande verksamheten som löneutbetalningar och räkningar. En bedömning är att när landskapsregeringen lägger nästa budget, för år 2016, måste man gå till banken för att låna.
Hon säger att det verkar vara ”kräftgång i ekonomin och i verkställigheten”.
– Parallellt med budgeten har man grävt i vad som sades under förra årets budgetdebatt. Då sade landskapsregeringen att Kommunernas socialtjänst skulle vara på plats under 2014, Paf skulle ha en ny lagstiftning, landskapet och kommunerna skulle ha en administrativ enhet och vägförvaltningen skulle ha fått sin bolagsform. Det är så mycket av det som sades ifjol som inte har verkställts, och som man nu skjuter på framtiden.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung