DELA

De ungas kyrka vaknar till liv på natten

Nu går ungdomsledarna i landsbygdsförsamlingarna samman för att väcka liv i verksamheten för unga. Den 14 maj inleds samarbetet med övernattning i Finströms kyrka.
Det är inte bara på muséer som allting vaknar till liv på natten, utan också i Finströms kyrka den 14 maj. Då får ungdomar från årskurs nio och uppåt chilla i kyrkan från lördag kväll till söndag morgon. På programmet står bland annat tacomiddag, kyrktornsklättring, utelekar, nattspåring, pyssel, sång och musik.
– Vi vill att ungdomarna ska hitta sin egen plats i kyrkan, säger Sonja Winé, som är ungdomsledare i Jomala och Finström-Geta församling.
Hon fick idén från ett evenemang i Norge där barn fick sova över i kyrkan. Så tillsammans med Ewert Gustafsson, församlingsassistent Katarina Gäddnäs och Mathias Junell, som är ny präst i Vårdö, satsar hon på att entusiasmera de unga genom vaknatten i kyrkan.
– Det är tufft att bedriva ungdomsverksamhet på egen hand, så det blir mycket roligare om vi gör det tillsammans, säger Katarina.
Tillsammans täcker de in Lemland-Lumparlands församling, Sund-Vårdö, Finström-Geta, Jomala och i viss mån Saltvik där Mathias arbetar deltid. På fasta Åland är det Eckerö-Hammarlands församling som fattas och Katarina menar att de också skulle vilja samarbeta med Mariehamn.
– I stan har de redan mycket aktiviteter, men när ungdomsledare har roligt tillsammans så blir verksamheten bra, säger hon.

Ålands unga kyrka
Istället för att sitta och vänta på att kyrkans, som hon säger, sega och hierarkiska struktur ska komma med betänkanden kör ungdomsledarna igång verksamheten redan nu under arbetsnamnet Ålands unga kyrka.
– Kyrkoherdarna i våra församlingar är med på tåget, det är huvudsaken, säger hon.
Katarina menar att läget för kyrkans ungdomsverksamhet på landsbygden är akut och får medhåll av Sonja och Mathias.
– Här på landet är det långt till kompisar och ungdomarna sitter mest hemma framför datorn.
Ungdomar från hela Åland från årskurs nio och uppåt får vara med. Den som vill delta ska senast på torsdag den 12 maj anmäla sig till Sonja Winé, antingen genom att ringa 0457 34 27 633 eller mejla till sonja.wine@evl.fi.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman