DELA

De tar krafttag mot ensamheten

Är du ensam i gungstolen vid fönstret?
Här är ett gäng som kämpa emot ofrivillig ensamhet.
Alla känner alla på Åland, men det finns ändå många som skulle må bra av att ha en extra vän, menar de, och arrangerar kurser för nya vänner och vänledare.
Redan nu är flera organisationer på Åland verksamma för att hjälpa gamla och ofrivilligt ensamma på olika sätt.
Men nu sker en storsatsning genom att man samarbetar i ett storprojekt för att alla som behöver och vill ska få en vän.
Röda Korset har redan ett 90-tal vänner som arbetar frivilligt för att hälsa på och hjälpa medmänniskor. Folkhälsan på Åland har arrangerat fikastunder med bullar och musik ute i kommunerna, senast i Sund och i Finström, Zontorna är i full gång med att samla in pengar till vänutbildning och pensionärsföreningarna som har hundratals medlemmar arbetar oavbrutet för att aktivera och stimulera.
Medellivslängden ökar, de äldre vill bo kvar i sin hem, samtidigt lever barn och släktingar ett mer hektiskt liv och anser sig inte ha tid för sina gamlingar hur mycket som helst.
– Många behöver en vän från oss, det är stor efterfrågan på dem, säger verksamhetsledare Stefan Simonsen från Röda Korset vid en gemensam pressträff. Vi vet att det finns en hel del ensamhet på Åland och jag vet av egen erfarenhet att det kan kännas tokigt att gå på något kulturellt eller sportsligt evenemang ensam. Det är mycket roligare och tryggare att vara två.


Möte torsdag
Jenny Österbacka vid Röda Korset ska bli projektkoordinator.
– Vi börjar med en träff nu på torsdag den 28 november med en träff i Café Vreten i Allaktivitetshuset, med början klockan 18.00. Alla är välkomna dit, hälsar hon.
Läs mer i papperstidningen!

Kiki Alberius-Forsman