DELA

De gör business av kultur

Linda Blomqvist och Maria Österåker hjälper kulturentreprenörer med utveckling av bland annat marknadsföring och utveckling av företaget. De har besökt Åland och gett goda råd åt ålänningar.
Inom projektet Företagssteget har Ålands teknologicentrum i samarbete med Öppna högskolan och Nordens institut på Åland (NIPÅ) bjudit in Maria Österåker och Linda Blomqvist från Juthbacka kulturcentrum.
På Juthbacka kulturcentrum i Nykarleby har man jobbat med kulturentreprenörskap sedan starten 2006.
– Åratalet är lite speciellt, säger Linda Blomqvist, som var med från starten. Det var först i slutet av 2007 som boomen med kultur och business kom så vi var lite före.
Juthbacka kulturcentrum hjälper personer i skapande branscher att få igång sin affärsverksamhet. Linda Blomqvist har en bakgrund inom kultur och media och Maria Österåker har doktorerat i ekonomi.
– Så vi har både kulturtänk och businesstänk, säger Blomqvist.
Som exempel på vad man åstadkommit nämns www.lundagard.fi där ett par i Purmo i Österbotten skapat en webbutik
– Vi skapar förutsättningar och de administrerar det sedan själva, säger Österåker. Lundagård var en jättespeciell idé, men jag kände att det kunde lyckas.

Lyssna hjälper
Både Blomqvist och Österåker har märkt att deras största insats kan vara att lyssna på de blivande entreprenörerna.
– Man ska visa att man tror på dem. Många säger att det är första gången de berättar om sin idé för någon. Det är långt på väg när man vågar uttrycka sin idé, säger Österåker. Kulturentreprenörskap handlar inte alltid om att starta ett företag, men företaget blir en naturlig följd.
Maria Österåker och Linda Blomqvist höll två föreläsningar under sitt Ålandsbesök och höll även coaching för åländska kulturentreprenörer.
– Intresset har varit stort, säger Ester Miiros vid Ålands teknologicentrum. Både hantverkare och tjänsteföretag har varit intresserade. Linda och Maria är också bra eftersom de inte bara ger inspiration utan konkreta verktyg att arbeta med.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax