DELA

Dagispersonal vädjar om nybygge

MARIEHAMN. Kalla och dragiga golv, köer till toaletterna och trängsel i tambur, kök och kafferum.
Nu vädjar personalen på Nyängens dagis till politikerna:
– Ge oss ett nytt daghem.
– Vi har varit väldigt snälla, konstaterar Kerstin Stenroos-Hagström och Siv Parkkinen på Nyängens dagis, som ligger vid Algotsgränd öster om Skarpansvägen.
När dagiset öppnades 1997 bestämde stadspolitikerna att det var en tillfällig lösning för två-tre år. Hälsoinspektionen hade då stängt det mögelskadade dagiset Lillstugan på Skeppargatan.
– När Lillstugan blev utdömd fick ungarna först sitta med fingervantarna på i ett partytält på gården, minns Siv Parkkinen.
Sedan flyttade man till Nyängens dagis. Och därefter har det beviljats dispens efter dispens för att det dåligt isolerade dagiset skall kunna ha öppet.
Modulerna är inte byggda för långa och kalla vintrar som den här. När det varit som kallast har det bara varit runt 15 grader när personalen kommit på jobb på morgonen. Temperaturen stiger några grader på dagen, men inte tillräckligt.
Modulerna är så bristfälligt isolerade att det inte ens hjälpt att skruva upp termostaten till 28 grader.

Turas om i kafferum
Nu har personalen väntat i tio år på att politikerna skall fatta beslutet att bygga ett helt nytt och ändamålsenligt dagis där modulerna står i dag. Flera socialnämnder har gjort studiebesök och konstaterat att något måste göras.
Varför har inget hänt?
– Det finns inga pengar.
Stadens socialnämnden gör bedömningen att ett helt nytt dagis, med en fjärde avdelning, kostar 2,6 miljoner euro.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax