DELA

Dagisbarnet Li Helsing om handspriten: ”Det är bra och det luktar gott”

Rädslan för svininfluesa har gjort att dagisbarnen är friskare än vanligt.
Sedan i höstas har många daghem infört regelbunden handtvätt med tillhörande spritbehandling av händerna och färre barn har insjuknat i magsjukor och förkylningar.
– Under oktober och november brukar det vara högsäsong här hos oss men i år har det varit betydligt lugnare än vanligt, säger Christin Österback vid hälsocentralen i Mariehamn.
Nya Ålands rundringning till ett antal olika daghem på Åland bekräftar att den normala vågen av insjuknade barn under hösten och vintern är mindre än vanligt.
De flesta daghemmen på Åland har sysslat med noggrann handhygien i flera år men nu har man dessutom gått över till att använda handsprit för att hålla sjukdomsbakterierna borta.
– Vi använde handsprit förut också men det har ökat i och med svininfluensans intåg, säger Anne Hansson på daghemmet Videungen i Lumparland.


Friskare barn
Metoderna som daghemmen tillämpar är lite olika beroende på hur många gånger per dag spriten används men också då det handlar om dosering.
På dagiset Klaralund i Hammarland måste exempelvis föräldrarna hjälpa barnen på morgonen med handtvättningen.
– Föräldrarna är med och doserar så att det blir rätt mängd från början. Det har gått lite förkylningar och nu är det magsjuka på gång men överlag har barnen varit friskare, säger Annett Jansson.
Även på Videungen i Lumparland assisterar personalen barnen, bara för att inte olyckor ska inträffa.
– Vi hjälper till både när barnen kommer till dagiset men också när de ska gå hem. Vi har märkt av en skillnad jämfört med förut när det gäller barn som har insjuknat. Dessutom städar vi noggrannt och desinficerar toaletterna när det är mycket bakterier i omlopp under den här tiden på året, säger Hansson.
Barn är ju nyfikna av sig. Är det något barn som har smakat på handspriten?
– Nej, tack gode gud för det, säger Hansson.


Inga problem
Daghemmet Wäktars i Mariehamn har använt sig av regelbunden handtvätt och god hygien i flera år.
Handspriten har först blivit ett komplement under de senaste månaderna men barnen har inga problem med att använda produkten.
– De tycker att det är helt okej. Vi berättade om handspriten och efter det gör dem det så gärna, säger Margot Bengts.
Upplägget har visat sig vara effektivt och på Wäktars har inga barn råkat ut för någon magsjuka än så länge. Förkylningar inträffar alltid men det har varit färre barn än vanligt som har dragits med det.
– Två till tre gånger om dagen tvättar vi oss med handsprit men barnen måste tvätta sig varje gång som de har varit på toaletten. Då används vanlig handtvätt men till morgon-, lunch- och mellanmål är det handsprit som gäller, säger Bengts.
Föräldrarna måste inte använda handsprit när de lämnar och hämtar barnen?
– Nej, det måste de inte göra med tanke på att föräldrarna bara står i dörren och aldrig är inne desto mera på dagiset.


Ingen vinterkräksjuka
Hälsocentralen i Mariehamn kan inte uppge några exakta uppgifter över antalet insjuknade men generellt sett kan man konstatera att färre barn har varit sjuka under hösten och vintern.
– Under oktober och november brukar det vara högsäsong här hos oss men i år har det varit mycket lugnare än vanligt, säger Christin Österback på hälsocentralen i Mariehamn.
Den noggrannare handhygienen har bidragit till att inte en enda patient hitintills har uppsökt hälsocentralens mottagning i Mariehamn med befarad vinterkräksjuka.
– Det har varit någon enstaka vad jag vet som har ringt in och frågat om råd angående barn som har varit magsjuka men ingen har besökt oss. Överlag har det också varit färre barn som har varit tvungna att uppsöka vård på grund av förkylningar och influensa, säger Österback.

NIKLAS E.W. ERIKSSON

redaktion@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax