DELA

Conny byggde sitt drömåk

En ram och en motor. Med det som grund byggde Conny Johns motorcykeln som han vill bli begravd med.
Nu har den nominerats till ”Bike of the year” i svenska branschtidningen MCM.
Till vardags installerar Conny Johns musikanläggningar i bilar. Om ni hör ett stadigt basdunk från en bil som glider förbi på gatan är chansen stor att det är Conny som har skräddarsytt ljudet.
Hans arbetsplats är källaren i egnahemshuset på Gesällgatan. Där har han också tillbringat en stor del av sin fritid de senaste åren med Café Del Mar – ett custombygge som nu nominerats till svenska branschtidningen MCMs ”Bike of the year”-utmärkelse.
Att det var något speciellt med bygget fick han bekräftelse på när han ställde ut det på Norrtälje Custom Bike-showen tidigare i år. Dit kommer byggare från hela Europa och visar upp sina skapelser och showen lockar upp till tjugotusen besökare.
Inom loppet av en kvart hade både MCM och konkurrenttidningen BigTwin anmält intresse för att skriva om Café Del Mar..
– De är som hökar. När det dyker upp ett intressant nybygge vill båda två vara först med det.

Unikt
Vad var det då de fastnade för? Ja, var skall man börja? Den som bygger om en mc vill gärna ha något som skiljer sig från mängden, kanske till och med något unikt.
Conny började i alla fall med en ram och motor till en Harley-Davidson järnsportster från 1977.
– Jag köpte dem av en svensk som importerar containervis med cyklar i alla former och tillstånd. När du köper delar som jag gjorde skall du försäkra dig om att ram- och motornumren matchar varandra – och att alla registerpapper är i ordning. Annars får du problem.
Han fick prylarna 2007, men det dröjde ett år innan han tog itu med bygget. Motorn var det inget större fel på, visade det sig.
– Men den är totalrenoverad.
Det första man ser är färgen. Connys order till lackeraren Danne Nordberg var att han skulle fixa en så starkt lysande blå färg att man måste kisa när man ser på den i solen.
– Och så blev det.
Oljetanken på de främre rambenen byggde Conny av ett rostfritt rör med 10 centimeters diameter.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom