DELA

Chefredaktör: Arkivbilder endast i professionellt syfte

– Bilder ur tidningens arkiv får användas endast i professionellt och redaktionellt syfte, och det vet alla på redaktionen.
Varför kulturredaktören sedan 27 år tillbaka Benita Mattsson-Eklund inte kände till detta hade chefredaktör Niklas Lampi inget svar på.
Niklas Lampi var kallad som åklagarens vittne i gårdagens rättegång – tekniskt sett vittnade han alltså mot sin egen kulturredaktör som åtalades för att ha spridit bilder olovligen ur tidningens arkiv – och berättade då bland annat att bb-bilder inte publiceras en andra gång i tidningen, med undantag för ett eventuellt porträtt.
– Vi har ett känslomässigt och moraliskt tänk i hur vi hanterar bilder– vi vill inte stöta oss med människor. En bb-bild är just en sådan där det krävs eftertanke. Jag vet inte varför en utomstående överhuvudtaget skulle vilja ha en bb-bild.
Grundregeln är att bildarkivet är till för redaktionellt och professionellt bruk och bilderna är dessutom copyrightskyddade.
– Det här är välkända regler. De finns inte skriftligt, men man kan se dem som en del av yrkeshedern och yrkeskunskapen. Det handlar om en fast och väl etablerad praxis som till exempel formulerats i journalistreglerna om ansvarsfullt bruk av yttrandefriheten.

Borde ha vetat?
Borde en journalist som jobbat 27 år på tidningen inte ha känt till det, undrade åklagaren.
– Alla medarbetare på redaktionen känner nog till praxis, det är en självklarhet.
Var det rätt eller fel av henne att skicka bilderna?
– Jag känner inte till syftet så jag kan inte ta ställning till det.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax