DELA

Börsproffs om Viking Lines ledarbyte

– Det är inte bra när ledningen för ett börsbolag säger ”no comment”. Det leder bara till en massa spekulationer, säger börsproffset Kim Lindström i Helsingfors.
Kim Lindström är företagare och författare med en gedigen bakgrund som placerare på börsen allt sedan 1969-talet. Han har också haft flera ledande befattningar inom finansbranschen i Finland.
Han har följt med de senaste veckornas turbulens inom börsbolaget Viking Line och har reagerat på flera omständigheter som kommit fram via mediabevakningen.
Vi börjar med det som hände för snart tre veckor sedan när intendenten ombord på Viking Grace och tillika vd Mikael Backmans sambo sedan ett år tillbaka Taru Kauppinen fick välja att säga upp sig eller bli uppsagd. Enligt egen utsago valde hon det förstnämnda för att inte äventyra Backmans ställning i företaget.
I torsdags fick också han beskedet att han inte längre åtnjöt styrelsens förtroende och fick gå med omedelbar verkan.


”Ganska hårt beslut”
– När intendenten fick sparken tyckte jag att det var ett ganska hårt beslut. Det fanns vad jag förstått av rapporteringen inget missnöje med hennes arbetsinsats utan att skälet som angavs uttryckligen var förhållandet med vd:n, säger Kim Lindström.
Både Mikael Backman själv och Viking Lines informationschef säger att förhållandet inte var orsaken. Kan det trots det ligga under det som hänt?
– Man misstänker lätt att förhållandet finns i bakgrunden. Men det var konstigt att säga upp henne först – det naturliga hade ju varit att gå andra vägen.
Om förhållandet hade spelat någon större roll så borde de ha gått att lösa problemet på ett smidigare sätt – om det nu var ett problem, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre