DELA

Borgarna går mot valseger

Nya Ålands färska valpejling visar att Elisabeth Nauclér och Roger Eriksson (lib) är de överlägset populäraste åländska kandidaterna inför riksdagsvalet.
Men fortfarande är det många som inte har bestämt sig för vem de ska rösta på.
När Nya Åland valpejlade för drygt två veckor sedan var Elisabeth Nauclér, som nominerats av obunden samling, den i särklass populäraste kandidaten. Populariteten håller i sig, men den nya undersökningen tyder på att liberalernas Roger Eriksson kan ge Nauclér en ordentlig match.
De båda kandidaterna fick ungefär lika många röster vid pejlingen och att döma av resultatet är det dem det kommer att stå emellan när rösterna räknas ihop på söndag. En bit efter kommer Magnus Lundberg (c) och Barbro Sundback (s) som också har ett hyggligt stöd hos den åländska befolkningen.
Pejlingen genomfördes på Köpmannamässan i helgen där 200 personer tillfrågades vem de skulle rösta på om det var val i dag. Den borgerliga listan fick 119 röster medan den socialdemokratiska endast fick 36..
Det finns dock fortfarande en hel del röster kvar att fiska upp. 33 av de tillfrågade hade ännu inte hittat någon favorit bland kandidaterna, men rösta ska de.


Tärningen avgör
En av dem som ännu inte bestämt sig är Heidi Sewón, men hon tycker att det är dags för en kvinna.
– Det finns bra kvinnor bland kandidaterna.
Flera av dem som ännu inte bestämt sig säger att de ska ta reda på vad de olika kandidaterna står för under de sista dagarna före valet.
– Jag ska läsa i tidningarna vad de tycker om olika saker, säger Cecilia Lund.
– Jag har förstått att man kan gå in på internet och göra ett test. Det har jag tänkt att göra, säger en annan kvinna.
Elvi Holmström tänker låta slumpen avgöra.
– Jag väljer mellan Roger Eriksson och Elisabeth Nauclér som båda verkar vara bra personer. Jag ska kasta tärning om vem det blir.


Proteströstar
Få avslöjar för Nyans reporter vem de ska rösta på, men en kvinna säger att hon har förhandsröstat på Elisabeth Nauclér.
– Det är mer eller mindre en proteströst. Jag tycker att landskapsregeringen har burit sig illa åt mot henne.
För många som deltar i pejlingen är det viktigt att den kandidat de röstar på har bra språkkunskaper.
– Det är otroligt viktigt att riksdagsmannen behärskar finska. Man klarar sig inte med svenska om man ska hänga med i debatten, säger en man som vill vara anonym.
För en annan anonym man betydde nuvarande riksdagsman Roger Janssons insändare i tidningarna häromdagen mycket.
– Han skrev att riksdagsmannen bör vara en person med politisk erfarenhet, som tänker som en politiker. På basen av det han skrev tror jag att jag kommer att rösta på Magnus Lundberg.
Att riksdagsmannen arbetar för åländska frågor, som det svenska språket, är också viktigt för många.
– Det är viktigt att den som blir vald kommer ihåg att han eller hon är där för att representera Åland, säger Robert Mansén.
Mårten Fröjdö håller med och lägger till att det är viktigt att den åländska riksdagsmannen gör sig nyttig.
Gunnar Jansson gjorde sig nyttig genom att han var engagerad i minoritetsfrågor i Europa. Folk vände sig till honom och då kunde han skapa värdefulla kontakter.
Några som deltar i pejlingen tycker inte att det finns någon bra åländsk kandidat. En av dem är Kaj Blomster.
– Politikerna lovar alltid en massa, men efter valet far allt igen. Jag ger inte mycket för deras vallöften.

Text och foto: ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax