DELA

Bluffmakare nära lura Mariehamnsfamilj

Lasse och Barbro Sundblom i Mariehamn utsattes nyligen för en skickligt iscensatt bluff.
– Det var först när det blev tal om kontokortsnummer som vi förstod. Det hela var oerhört proffsigt gjort, säger Lasse Sundblom som vill varna andra.
För någon vecka sedan ringde telefonen hemma hos familjen som bor på Norragatan i Mariehamn. Klockan var sju en vanlig tisdag kväll.
– Det var en dam som pratade engelska med amerikansk accent som bad att få tala med mig. Hon kände till mitt namn, adress och telefonnummer, berättar Lasse.


”Ert livs resa”
Damen berättade glädjestrålande att familjen hade vunnit en resa till Florida med lyxkryssning till Bahamas. Resan skulle vara i nio dygn.
– Vi skulle bo på lyxhotell och också få spela golf. Hyrbil skulle ordnas åt oss och Disneyland stod öppet för barnen. ”Det här blir er livs resa”, sa damen, berättar han.
Sedan bad damen att också Lasses fru Barbro skulle komma in i samtalet. Damen presenterade sig med namn och identitetsnummer och bad Barbro föra anteckningar om allt som familjen skulle få vara med om och vad man skulle ha med sig på resan.
– Hon frågade till exempel om vi är rökare eller ickerökare och om vi ville äta med kaptenen ombord på lyxkryssaren.
Barbro frågade hur det kunde komma sig att familjen vunnit resan utan att delta i någon tävling och fick ett godtagbart svar.


Bad om kortnummer
Nu tog nästa person över samtalet – en man.
– Också han var väldigt glad över att vi hade vunnit. Han undrade vilka kort vi har, Master eller Visa, och jag svarade. Då sa han att han behövde numren för att ordna det praktiska.
Här klämtade varningsklockorna till, tack och lov.
– Då sa vi stopp, vi ger inte ut några kortnummer. Mannen bad i aggressiv ton att få tala med mig, men vi sa tack och adjö och la på luren.


Ringde på nytt
Några kvällar senare ringde telefonen igen. Sundbloms, som såg att numret var det samma som tidigare, svarade inte.
– Efter ytterligare ett par kvällar ringde dom igen och Barbro svarade. Jag var inte hemma. Efter det ringde mannen ännu en gång. Jag sa att jag ville ha hans telefonnummer för att jag tänkte ta kontakt med polisen. Det fick jag inte, med motiveringen att han ju visste hur han skulle nå mig och det räckte.
Bluffarna försökte ta kontakt en sista gång, men utan resultat. Inte heller har familjens efterforskningar för att ta reda på varifrån samtalen ringdes gett något definitivt svar, annat än att de kom från utlandet.


Känsla av obehag
Händelsen har väckt en känsla av obehag, vittnar Lasse Sundblom om.
– De visste vad vi heter, vilken adress vi har och vad vi har för telefonnummer. De visste precis hur de skulle göra för att få oss på kroken. Det tog länge innan det blev tal om kontokort och nummer, och det hade varit lätt att gå på snacket om ”ert livs resa” och allt vad vi skulle få. Man fick verkligen känslan att det här var den stora händelsen i våra liv. Det var så himla skickligt gjort.
Han funderar på om ”vinsten” kunde vara en följd av att familjen på skoj strax före julen var med en stund i en tävling om just en sådan resa på nätet.
– Också det är förstås bara bluff, konstaterar han.
Men om den aktiviteten på något sätt var vägen in så visste bluffmakarna i så fall att intresse fanns för en Bahamaskryssning – och att familjen just därför kunde tänkas fastna på kroken.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax