DELA

Bluffbolag anlitar åländska säljare

Svenska företaget Onlinecon har fått runt 100 anmälningar mot sig. Missnöjda kunder hotar med polisanmälan.
Åländska Celox sköter deras försäljning och kundkontakt.
Celox Ab är ett så kallat ”call center” som funnits på Åland sedan 2006. De levererar telefontjänster som svarsservice, kundtjänst och uppringande tjänster till företag i Norden.
Ett av Celox kundföretag är svenska Onlinecon Group AB med underbolagen Natusal, MyHygo och Pharma Optic. Företagsgruppen har sedan 2009 fått nästan 100 anmälningar till Konsumentverket i Sverige.
Onlinecons affärsmodell bygger på att erbjuda gratisprodukter, främst kontaktlinser och hygienartiklar såsom rakhyvlar. Men vad många kunder inte vet är att de binder sig vid ett abonnemang när de tackar ja till erbjudandet.


Upprörda kunder
Natusal, MyHygo och Pharma Optic säljer sina produkter via internet men också via telefon. Och det är där som åländska Celox kommer in i bilden. Celox levererar ”uppringande tjänster” till Onlinecon, alltså är det anställda på Celox som ringer upp potentiella kunder och erbjuder dem produkterna.
Man sköter även kundsupport åt Onlinecon. När kunder får hem fakturor på varor de inte vill ha och ringer företaget så är det telefonister på Östra Esplanadgatan i Mariehamn som svarar.
En källa uppger för Nya Åland att de flesta som ringer till kundtjänsten är upprörda och förtvivlade över de dyra fakturor som de fått. De som ringer uppger att de inte förstått att de bundit sig till ett abonnemang när de tackat ja till erbjudandet om att testa produkten gratis.
Läs mer i papperstidningen!

Axel Kronholm