DELA

Bluffakturor i farten igen

Ett företag och en privatperson har polisanmält ett internetföretag som skickat räkningar på tjänster som de inte beställt.
– Det är mycket vanligt med folk som försöker tjäna en hacka på det här sättet, säger kommissarie Olof Lindqvist.
Ett företag i Mariehamn har erhållit två obefogade räkningar av ett företag som kallar sig Internetregistreringar Norden, utan att ha beställt någon tjänst av dem. Samma företag har skickat en likadan faktura till en privatperson i Finström. Det rör sig förmodligen om så kallade bluffakturor, som dyker upp med jämna mellanrum.
– Det är väldigt vanligt i dag. Det är så lätt att konstruera trovärdiga fakturor nu för tiden. Ibland går de igenom, ibland hinner någon uppmärksam upptäcka dem i tid, säger Olof Lindqvist vid polisen i Mariehamn.
Summorna varierar också kraftigt.
– Vanligen rör det sig om ett par hundra euro, eller motsvarande summor i svenska kronor. Men det förekommer också fakturor på belopp på flera tusen euro.
I det aktuella fallet låg ena summan på 1.800 svenska kronor.
– Det är en ganska vanlig summa. De håller sig till summor som lätt slinker igenom.
På Åland förekommer det bluffakturor i både euro och svenska kronor.


Viktigt reagera
Får man en misstänkt faktura från ett obekant företag ska man givetvis bestrida den, helst skriftligen.
– Betala den ska man givetvis inte göra. Men det är viktigt att man faktiskt reagerar och inte bara struntar i den, så den inte går till utmätning.
– Det är viktigt att man tar en kopia på fakturan innan man returnerar den och gärna också sparar ett eget exemplar av ett eventuellt överklagelsebrev. Protesterar man per telefon är det så lätt för dem att neka till att man tagit kontakt och vad som sagts.

LINA ANTMAN

lina.antman@nyan.ax