DELA

Bliss 4 you säljer lust – inte sex

Då sexbutiken Calore stängde sina dörrar tog två anställda över lokalen. I lördags har de öppnat en ny butik ”Bliss 4 you” som säljer bland annat massageoljor, tvålar, glidmedel, kondomer, underkläder och sexleksaker.
Christina Rytterstedt och Carina Andersson öppnade sin butik lite tidigare än tänkt på kundernas begäran.
– Det var våra stamkunder som ville att vi skulle öppna så vi tjuvstartade på lördag fastän vi inte ännu har hyllorna fyllda, säger Rytterstedt.


Ingen sexbutik
Kvinnorna vill absolut inte att man kallar butiken för sexbutik eller porrbutik. Istället tycker de att ”lustbutik” är en lämplig benämning.
– En skobutik säljer skor och en matbutik säljer mat men vi säljer inte sex eller porr, säger Rytterstedt.
I lokalen fanns förut sexbutiken Calore där båda kvinnorna jobbade.
– Calore flyttade tillbaka hem till Sverige eftersom det var för besvärligt att ha en butik på Åland, det låg för långt borta tyckte de, säger Andersson.
Calore sålde pornografiska dvd-filmer och tidningar men Bliss 4 you har ett annorlunda koncept.
– Vi har inget porr och inget ”showroom” som Calore hade. Vi försöker bli av med sexbutikstämpeln. Vi koncentrerar oss istället på njutning och välbefinnande. Det här ska vara en behaglig affär att gå in i, säger Andersson.
– Vi säljer produkter som ska stimulera alla sinnen, säger Rytterstedt.
– Ja, vi har bland annat aromiska massageoljor och ekologiska tvålar i olika dofter. Meningen är att vi också ska sälja choklad i butiken, säger Andersson.


Bra för miljön
En annan viktig aspekt är att produkterna ska vara så miljövänliga som möjligt.
– De ska vara bra för både kroppen och miljön, säger Andersson.
Butiken säljer ekologiska tvålar som är handgjorda i Ösel, Estland. Därtill kommer de att ta in produkter där en del av priset går till välgörenhet. Andersson och Rytterstedt visar också upp en miljövänlig vibrator.
– Den här är laddningsbar så man sparar på batterier, säger Rytterstedt.
Carina Andersson säger att man kan behöva lite leksaker och andra produkter för att piffa upp sitt sexliv.
– Det är både tjejer och killar som gillar sexleksaker och mest är de till för att användas tillsammans med sin partner.
Hon menar också att leksakerna blir mer och mer androgyna.
– Det kan vara en liten sak som man kan sätta på fingret eller lätt hålla i handen och ge njutning till både honom och henne.
Andersson menar att leksakerna mest är menade för förspel.
– Det är inte bara pang på utan man ska ta tid på sig. Våra massageoljor är jätteomtyckta. Det handlar om beröring och massage, inte bara sex.


På partyn
Carina Andersson besöker också fester där hon demonstrerar och säljer produkter.
– Det är i Tupperware-stil, säger Rytterstedt.
– Till exempel har jag varit på många möhippor och de har tyckt att det är jätteroligt. Det är samtidigt mycket utbildande. Många får aha-upplevelser, typ ”kan man göra så?”.
När det är tjejer och killar eller bara tjejer samlade på festerna går det bra.
– Men jag har hållit för bara killar också och det funkar inte, det spårar helt ur, säger Andersson.
Hon tar en symbolisk summa på 2,50 euro per person för att medverka på festerna. Det är försäljningen som drar in de mesta av pengarna.
Bliss 4 you har öppet på vardagar mellan klockan 10 och 17 samt på torsdagskvällar fram till klockan 19. På lördagar håller de öppet mellan klockan 12 och 15.

Text och foto: NADINE ASCHAN


nadine.aschan@nyan.ax