DELA

Blågröna alger i Toböle träsk

Den blågröna igelkottsalgen har intagit Toböle träsk i Saltvik
Algen kan orsaka hudirritation, så simning i sjön är inte att rekommendera. Och de 140 hushåll som får vatten från Tjenans vattentäkt får vara på alerten i fall vattnet börjar lukta illa…
– Blågröna alger finns det i var och varannan sjö just nu. Det som är speciellt i Toböle träsk är att vi påträffat igelkottsalger som är ovanliga men vackra, de bildar kolonier som ser ut som solar, förklarar docent Tore Lindholm vid Husö biologiska station.
Igelkottsalgen är heller inte ofarlig.
– Den är slemmig och kan orsaka hudirritationer för den som simmar bland dem. Jag skulle inte rekommendera att man simmar i Toböle träsk just nu.


Luktar illa
I Toböle träsk finns också vattentäkten Tjenan som förser 140 hushåll med vatten. Nya Åland har tidigare skrivit om vattenkvaliteten som inte alltid varit den bästa här och Tore Lindholm påpekar också för sin del att Toböle träsk är lite av ett problembarn.
Hushållen som får vatten från Tjenan är ändå inte utsatta för någon direkt risk just nu.
– Den här algen luktar ganska illa så det märks om det blir bekymmer med reningen. Men det gäller att vara på alerten. En varm dag kan algbeståndet fördubblas.
Tore Lindholm konstaterar att vattentäktens kolfilter borde vara ett effektivt skydd, så länge belastningen inte blir för hög. Det är en risk som brukar vara större vid små vattentäkter om många abonnenter plötsligt ökar sin konsumtion. Till exempel för bevattning.
Det gäller att följa med utvecklingen, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Fredrik Sonck