DELA

Björnen i Brändö åt matrester på en gård i Åva Nu höjs röster för björnjakt

För två veckor sedan såg en kvinna i Brändö Åva hur en björn stod och åt matrester i ett hörn av trädgården.
– Folk jag pratat med undrar när vi skall gå på björnjakt. De tycker det börjar räcka, säger Brändö jaktvårdsförenings ordförande Mathias Eriksson.
Det var i början på den här veckan som Mathias Eriksson pratade med kvinnan i Åva. Hon är inte 100 procent säker på att det var en björn hon såg på sin gård, men nästan.
– Hon såg djuret vid buskarna precis där hon brukar kasta matrester. Det var vid niotiden på kvällen så det var lite skymt. Hon såg ett djur som hon först trodde var en stor hund. Men när hon närmade sig tyckte hon det var för stort för att vara en hund och när djuret tog till flykten och vände baken åt henne och skumpade in i skogen såg den så bred ut och liknade en björn, berättar Mathias Eriksson.

Oroar sig
Att björnen som iakttogs i Brändö i somras fortfarande är kvar börjar nu oroa brändöborna.
– Det finns nog sådana som oroar sig allt mer när den verkar ha stationerat sig här. Vi skall undersöka vad som krävs för att kunna ta bort den. Man kan ju inte likställa björnen med lodjuret, här kan vara människor i fara om den börjar röra sig på gårdarna hos folk
Vi är nu inne i den årstiden då björnarna skall hålla till i sina revir. Mathias Eriksson tror att björnen kan vara en fjolårsunge, eftersom den inte är så stor.
– Det är kanske ny ung björn som skaffat sig ett nytt revir här.

Björn i grannkommunen
Det som ytterligare oroar lite är att man i grannkommunen Varstala på åboländska sidan under sensommaren sett en björnhona med två ungar.
– Så vår björn är ingen isolerad björn. Det finns björn i närregionen och det gör att vi snart kan ha en björnstam här.
Och en fast björnstam på de små öarna i Brändö är ingenting lokalbefolkningen är road av enligt Mathias Eriksson.
– Folk blir oroliga när de skall ut i skogen och plocka bär och svamp. Senast under älgjakten skall det synas vad som finns i skog och mark, om vi nu får några drevkarlar med.
Mathias Eriksson skal nu någon av de närmaste dagarna ta kontakt med landskapsregeringen för att höra hur man skall gå tillväga för att bli av med björnen i Åva.