DELA

Birkabud höjs inte

Rederi ab Eckerö tänker inte höja budet på Birka Line. Det sade man vid en presskonferens på onsdagen.
På onsdagsmorgonen meddelade Birka Lines styrelse – efter omröstning – att Eckerös köpbud på 77 miljoner euro för Birkaaktierna är för lågt, både i förhållande till Birkas nuvarande verksamhet och framtidsutsikter. Birkas ägare kan dra större nytta av att låta rederiet fortsätta som hittills framom att sälja aktierna till Eckerö, hävdar styrelsen.
För att Birkastyrelsen skulle bli beslutför deltog också ledamöterna Jukka Suominen och Björn Blomqvist, styrelseordförande respektive vd i Eckerö. De röstade emot majoriteten – Daniel Widman, Erik Wiljanen och Sture Carlson – och reserverade sig till protokollet.
Senare på onsdagen kallade Rederi ab Eckerö till presskonferens där Jukka Suominen och Björn Blomqvist bemötte Birkastyrelsens utlåtande.
– Vårt bud är bra. Vi har inga tankar på att höja det, meddelade de.
Jukka Suominen ser inte budet som någon take over-situation. Eckerö har, med andra större ägares hjälp, mer än hälften av Birkaaktierna bakom sig.
– Vi har ju redan makten i bolaget. De som väljer att bli kvar i Birka blir delägare i ett dotterbolag till Eckerö, säger han.
Jhonny Husell, som representerar den största enskilda ägaren i Birka efter Eckerö, konstaterar att budet verkar lågt.
– Troligen säljer vi inte för det här priset.
Ålands aktiesparares ordförande Folke Sjölund uppmanar småägarna att vänta. Inom kort kommer föreningen med råd.

ANNIKA ORRE