DELA

Billigt lämna gamla soffan på nya Svinryggen

Vill du bli av med din gamla soffa och funderar vart du ska föra den?
Nu finns det ett alternativ till Mise: Svinryggens deponi i Jomala Ödanböle.
I går nyöppnade deponin som liksom tidigare ägs till lika delar av Jomala och Mariehamns stad i ett aktiebolag. Vd är som tidigare Birgit Karlsson och deponin är öppen alla vardagar kl 12-16.
– Vi tar emot alla sorter av grovavfall från hela Åland, men inte matavfall. Vi räknar med att kunderna har sina fastighetsnära kärl som de använder och att vi är ett komplement när man vill bli av med grovavfall, säger Birgit Karlsson.
De nya avfallspriserna har nu fastställts. Som exempel kan vi ta vad det kostar att lämna en gammal soffa på Mises återvinningscentral i Norrböle jämfört med att lämna den på Svinryggens deponi. Mise tar 60 euro för en bäddsoffa och 80 euro för en hörnsoffa medan det kostar 30 euro att lämna samma soffa på Svinryggen.
Ris och trädgårdsavfall är en annan kategori där jämförelser kan göras. Mises pris är 7 euro per säck kvistar och löv medan priset på Svinryggen är 3 euro per säck. Om man kommer med en släpvagn full med kvistar kostar det 10-20 euro på Svinryggen beroende på hur stor släpvagnen är medan Mises pris är 14 euro för 100 kilo plus en startavgift på 20 euro som tas ut extra när avfall lämnas enligt vikt.
Läs mer i papperstidningen.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax