DELA

Besvär om Savoy-fastigheten förkastat

Ålands förvaltningsdomstol har förkastat besväret från grannhuset norr om Bio Savoy-fastigheten. Men det betyder inte att byggentreprenören Patrik Landell kan sätta skopan i marken efter den långa pausen.
– Jag har förstått att grannarna kommer att besvära sig till högsta instans och det tar tid.
Tvisten handlar inte om själva biohuset utan om bostadshuset som enligt stadsplanen ska byggas vid gatan. Från grannhuset i norr har önskemål uttryckts om att husen ska byggas ihop, medan det enligt stadsplanen ska finnas en smal gång mellan husen.
Grannarnas farhåga är att gången mellan husen börjar nyttjas på fel sätt.
– Som ”pissränna”, förklarar Patrik Landell.
Han är beredd att bygga ihop eller isär husen, då med låsbara grindar åt båda hållen – för honom spelar det ingen roll.
– Men jag måste få ett beslut. Nu står bygget stilla sedan länge på grund av den rättsliga processen och det kostar mig stora pengar. Snart börjar jag koka, jag måste få komma igång. Nu börjar mitt tålamod tryta!
Det säger han efter att ha pratat med grannen som enligt honom inte verkar nöja sig med förvaltningsdomstolens beslut utan som troligen går vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Då tar det ytterligare cirka ett år innan tvisten är avgjord.
– Det ser bedrövligt ut på tomten. Stadsbilden lider av att jag inte kan bygga klart.


Stadsarkitekten nöjd
Stadsarkitekt Sirkka Wegelius är nöjd med förvaltningsdomstolens beslut. Hon är i det här skedet inte beredd att inleda en process med att ändra stadsplanen så att husen byggs ihop, utan hoppas att grannen kan gå med på att gången hålls låst och inte är öppen för obehöriga.
– Landell är beredd att bygga sådana portar. Därför håller vi fast vid vårt beslut att huset ska byggas enligt stadsplanen.


Kan bygga biohuset
Men vad ska Landell och sugna biobesökare göra om grannen besvärar sig till högsta instans?
– Han kan bygga biohuset klart i enlighet med stadsplanen. Det behövs bara ett beslut i byggnadsnämnden för det.
Enligt Landell är det svårt att bygga det ena huset klart eftersom biohusets yttre och alla rördragningar hänger ihop med hur gatuhuset byggs.
Nya Åland sökte grannfastighetens talesman i går på eftermiddagen dock utan att få kontakt.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax