DELA

Bedövningssalvan är för dyr för ÅHS

Senaste helg fick en 7-årig pojke en sticka i ena foten när han befann sig i skärgården. Bedövningssalva fanns inte att uppbringa inför ingreppet – för ett år sedan drog ÅHS in den för att den är för dyr.
7-åringens mamma berättar att stickan var av impregnerat trä och att den satt djupt – så djupt att en sjukvårdskunnig person som befann sig på samma plats inte ville försöka få ut den utan bedövning.
Ett samtal till hälsovårdaren i skärgårdskommunen visade att salvan inte längre ingår i basutrustningen eftersom man har sparat bort den.
– Så vi la på en isbit och grävde bort stickan trots att sonen både bet ihop och protesterade. Alla i sällskapet var upprörda över att man sparar in på en sådan sak. Det känns som att ÅHS sparar i fel ända – på det här sättet får ju barn skräck för blodprov och olika ingrepp, säger mamman.

Köpa på förhand
Birgitta Hermans, klinikchef på ÅHS, berättar att salvan drogs in i fjol när man såg över det sparbeting man satts inför.
– Om föräldrar vill att barnen ska få bedövning före en vaccination eller ett blodprov måste de köpa salvan på apoteket på förhand. Om man har småbarn kan man eventuellt skaffa salvan för säkerhets skull.
Salvan har inte särskilt lång hållbarhetstid, påpekar hon.
Borde inte hälsovårdarna i skärgården ha salvan i lager när det händer något sådant här? Det finns ju inget apotek.
– Det har jag inte ens tänkt på.
7-åringens mamma säger att varken hon eller någon annan i sällskapet fått information om att de måste skaffa salvan själva.

13 euro för tre
Salvan, som innehåller lidocain och prilokain, kläms ut i ett tjockt lager på det ställe som ska bedövas en timme före blodprovet eller ingreppet. Ett medföljande plåster läggs på som hinder för att salvan ska smetas ut. Salvtuben inklusive tre plåster kostar drygt 13 euro på apotek.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax