DELA

Bantning blir u-landshjälp

Gå ner i vikt – om du kan – fram till sista maj och en miljonär skänker pengar till Nepal. 15 euro per tappat kilo.
Det är konceptet på den senaste bantningskampanjen. Förlorade kilon blir till nytta både här och där.
En miljonär i riket, som önskar vara anonym har hittat på idén. Han eller hon skänker 15 euro per tappat kilo till lärarutbildning i Nepal. Institutet för hälso och välfärd sammanställer resultaten och utrikesministeriet ser till att pengarna används rätt. Ett maximibelopp är utsatt. Det är på tio miljoner euro.
Hittills har hela 95 församlingar kommit med i kampanjen. På Åland samarbetar Mariehamns församling med Folkhälsan.
– Vi tyckte att kampanjen ligger på en hög nivå och ville därför delta, säger diakonissa Lisbet Nordlund. Vi är glada över att Folkhälsan kommer med och ger experthjälp.

Invägning
Fredagen den 12 februari mellan klockan 8.00 och 14.00 är det invägning i Allaktivitetshuset. Det är hälsoinformatör Sonja Signell som avläser vågen och kan ställa upp med bokad tid för personlig rådgivning vid ett senare tillfälle.
Resultatet avläses före den sista maj.

Bättre hälsa
Det kostar ingenting att vara med. Man får heller ingenting i gengäld annat än förhoppningsvis bättre hälsa.
– Metoden för viktminskningen och vilken målsättningen ska vara, avgörs från fall till fall beroende på livssituationen, säger Sonja Signell. Pås-dieter rekommenderas inte för så lång tid. Annars får man gå vilken väg som passar en själv, så länge man mår bra. Lågkolhydratdieten, lchf, är exempel på en ny metod som funkar för somliga.

Osmakligt?
Åldersgränsen är satt till 18 år.
Är det inte osmakligt att kombinera bantning och u-landshjälp?
– Vi försöker göra en kul grej av det och det är alltid bra med hjälp till ett fattigt land. Varför det blivit just Nepal vet vi inte, men pengarna kommer att göra nytta samtidigt som finländare blir hälsosamma, svarar Lisbeth Nordlund.
För många är viktminskning ett livslångt trauma, nu skuldbeläggs de överviktiga ännu mer.
– Jo, så kan man se det. Men man kan också ta kampanjen som en extra motivation att gå ner lite. Ingen ska tro att man tappar 20 kilo på den tiden, utan snarare 5. Här gäller det att ha en vettig målsättning. Personen behöver inte göra annat än väga sig två gånger – och däremellan försöka gå ner i vikt. Bättre hälsa är målet. Och det är väl bara fint.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax