DELA

Automatlarm sysselsätter brandkårerna

Flera automatiska brandalarm har på kort tid resulterat i utryckningar.
Vid halv fyra tiden på onsdag eftermiddag utlöstes det automatiska brandalarmet vid postterminalen i Sviby. Både Räddningsverket och Jomala frivilliga brandkår ryckte ut. På platsen kunde man konstatera att det var damm från det pågående byggnadsarbetet som utlöst larmet.
Vid tiotiden på kvällen var det dags för utryckning igen. Den här gången till Gullåsen där det var matlagning som hade satt fart på larmet. Räddningsverket och Strandnäs frivilliga brandkår deltog i den utryckningen.
På torsdag morgon fick både Finströms och östra Saltviks frivilliga brandkårer bege sig till ab Skogen men inte heller där var det någon brand utan en mekanisk skada på en tryckknapp som hade utlöst automatlarmet.
På torsdagskvällen gick larmet i Hammarland Hammarbo. Då hade larmet utlösts av ånga.
På fredagen vid 12-tiden ryckte Hammarlands FBK ut igen då larmet ljöd från Klaralundi Näfsby. Vad som utlöst det är okänt, men någon brand var det i alla fall inte.
På fredagseftermiddagen inträffade dock ett tillbud i Saltvik Kroklund. Kärl som fattat eld på spisen hade antänt köksfläkt, men tack vare rådigt ingripande av hemmavarande så kunde branden släckas i sin linda skriver alarmcentralenpå sin hemsida.
VSFBK och ÖSFBK åkte till fastigheten för kontroll av att det inte förelåg någon risk för spridning i mellantak. Det blev inga personskador och endast små rökskador i köket. (tt-s/ms)