DELA

Augustivädret var normalt

Hyfsad normala temperaturer och nederbörd noterades för augusti månad. Nu hoppas bönderna på uppehållsväder så den otröskade spannmålen kan tas upp.
Mätningar vid Ålands försöksstation visar att augusti månad var relativt normal sett till vädret. Det var knappt en grad varmare normalt med en medeltemperatur på 16,1 grader celsius. Den varmaste dagen noterades 6 augusti då det var 24,7 grader varmt och den kallaste 20 augusti 4,5 grader.
Dock kom det något mindre nederbörd, totalt cirka 60 milimeter vilket är tolv milimeter mindre än normalvärdet. Medeltalet är uträknat från mätningar gjorda åren 1982-2000. Mest regnade det 18 augusti då det föll 16,1 milimeter.
– I och med att nederbörden fallit som hårda skurar – ibland i samband med åska – så kan nederbördsmängden variera en hel del ur hela landskapets synvinkel sett och större mängder kan ha uppmätts än den som fallit på försöksstationen, skriver stationen i sin rapport.
Totalt regnade det 14 dagar i år.
– För jämförelsens skull kan noteras att det under augusti i fjol föll hela 176 milimeter, men då var i stället juli extremt torr med sina 8 milimeter att jämföra med årets 120 milimeter.
Vidare noterar försöksstationen att massor av spannmål står otröskad.
– Potatisen, äpplena och löken – några arealmässigt viktiga specialgrödor – väntar på skörd. Ur jordbrukets synvinkel sett vore uppehållsväder, åtminstone några veckor framöver, idealet.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax