DELA

Åtta kvinnor har antastats

Sju vuxna kvinnor och en tonårsflicka har hört av sig till polisen för att de ofredats av den man som misstänks stå bakom den anmälda våldtäkten på Nabben.
Men tingsrätten anser inte att det som har kommit fram i fallet räcker juridiskt för att häkta mannen.
Många andades ut då polisen efter bara två dygns effektivt spaningsarbete anhöll en 30-årig man misstänkt för våldtäkten på Nabben. Sent på fredag eftermiddag kom beslutet från Ålands tingsrätt att mannen skall släppas på fri fot.
I häktningsförhandlingarna ville den anhållna mannens jurist att tingsrätten skulle utfärda ett reseförbud i stället för häktning men inte ens det gjorde rätten. Mannen är nu fri att resa vart han vill.
– Tingsrätten anser inte att det som har hänt handlar om brott. Det uppfyller inte de juridiska krav eller förutsättningar som gäller för definitionen av ett sexuellt brott, säger kriminalkommissarie Olof Lindqvist som leder utredningen.
Vad betyder rättens tolkning av händelserna konkret?
– Rätten ansåg bland annat att kvinnan inte tvingades till sex eftersom det inte förekom våld eller hot. Hon var inte i vanmakt och hon gjorde inte heller motstånd.
Vad anser du?
– I det här fallet handlar det om en liten rädd kvinna som inte vågar göra motstånd mot en stor stark karl. Ingen, absolut ingen skall tvingas ha sex mot sin vilja.
Olof Lindqvist betonar att utredningen fortsätter trots tingsrättens beslut.
Varför väljer ni att tro på kvinnan?
– Bland annat för att åtta andra kvinnor har hört av sig och berättat att de har blivit antastade av mannen. Av dem var en i tonåren.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen