DELA

Arktiska kylan kvar länge

För ett år sedan hade vi 20-25 grader varmare än nu. I år lär vi inte klä av oss några ytterkläder i mars och den meteorologiska våren, då dygnsmedeltemperatur är över noll sju dygn i följd, blir kraftigt försenad.
Meteorologerna är helt överens om påsken blir kall och dessutom ganska säkra på att också de två första veckorna i april blir det.
Det är tryckförhållanden i atmosfären och jetströmmar som är orsaken till att arktisk kyla breder ut sig över Norden. Vad som påverkar jetströmmarna vet forskarna däremot inte. En teori är att solen, som just nu har ytterst få solfläckar, ligger bakom fenomenet. En annan teori är att Golfströmmen, och i förlängningen även vi, påverkas av att ismassorna i norr smälter.
Vårdagjämningen i går var ovanligt kall. Men solen klättrar i alla fall allt högre upp på himlavalvet och den kommer dagtid att göra sitt bästa både för att kompensera nätternas minusgrader och för att tunna ut snötäcket. Och solen är stark. Smhi varnar för att den direkta solstrålningen just nu till och med är större än under många soliga dagar under högsommaren.
Då vindarna nu avtar kan vi räkna med att isen lägger sig mellan Åland och Sverige. Havsvattenståndet är fortsättningsvis mycket lågt. (tt-s)