DELA

Äntligen har simskolan börjat!

– Josefin, får man smälla trippen när den är slut?
Simskolan i Bamböleviken i Finström är redan i full gång fastän det är första gruppen och den första dagen. Under dagens lopp hinner simläraren Josefin Sandell ha tre olika grupper. Den yngsta gruppen börjar redan klockan tio på morgonen.
– Vi ordnar egentligen grupperna efter simkunnighet och ålder, men eftersom simskolan under sommaren ska vara så rolig som möjligt prioriterar vi hellre så att man hamnar i samma grupp som sina kompisar, säger Josefin.
Melker Husell är fem år och kommer från Pålsböle. Han har båda kompisarna Melvin och Otto från dagis i sin simskolegrupp.
– Det roligaste vi har gjort idag det är att simma. Det var så varmt i vattnet, säger han.
När de huttrande barnen kommer upp ur vattnet är det lekledaren Frida Sjöroos uppgift att värma upp dem med hjälp av lekar.
– Den populäraste leken är helt klart ”Under hökens alla vingar kom”. Det är en klassiker som alltid går hem. Men också olika former av kull och stafetter gillas. Sedan finns det givetvis många nya lekar som barnen också verkar tycka om, berättar hon.
I år har simskolan i Bamböle nästan 40 barn, ovanligt många för en sommar. Josefin tror att det har att göra med att trycket ökar på de simskolor som ännu finns kvar.
– Det är snart bara Bamböle som finns kvar i de här trakterna, säger hon.
De allra flesta barnen är mellan 5 och 10 år och den största delen ålänningar. För att vara med i simskolan måste man vara född 2005 eller senare. Men någon övre åldersgräns finns det inte.
Om man är tjugofem och vill komma och lära sig att simma då?
– Då är man välkommen i den första gruppen, säger Josefin.
I år har simskolan tur med vädret. Det är första dagen, solen skiner från en blå himmel och vattnet är 20 grader. Men Emma Dahlberg och Sara Karlsson är ändå inte riktigt nöjda med vattentemperaturen.
– Det är lite kallt, säger Emma innan hon hugger in på sin stora tunnbrödssmörgås.
Emma är fem år och kommer från Kulla, Finström. Hon gillar också leken ”Under hökens alla vingar kom”. Hon hade tur med kläderna idag, för båda färger hon har på sig användes.
– Och jag vill gärna lära mig att simma, säger Sara.
Hon är från Jomala men kommer till Bamböle för att gå i simskola. Hon känner inte så många i sin grupp men tycker ändå att första dagen har varit riktigt rolig.
När den första gruppen av barn ätit klart och sagt hejdå till simläraren är det dags för nästa grupp. Melker går iväg för att smälla sin trip och några flickor blir kvar på stranden i solen. För Josefin och Frida är det länge kvar av arbetsdagen, men detta är inget som bekymrar dem.
– Det här är ett perfekt sommarjobb. Man får vara ute i solen och leka med barnen hela dagarna och det är jättekul.
Text och foto

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax