DELA

Andelsbankens vinst steg med 30 procent

Andelsbanken för Åland förbättrade sin rörelsevinst med nästan 30 procent i fjol.
– Vår verksamhet går väldigt bra, sammanfattar vd Håkan Clemes 2013 och 2014 så här långt.

Plussiffrorna radas upp i bokslutskommunikén för helåret 2013: Plus för utlåning, inlåning, rörelsevinst, räntenetto, balans, bonus, antalet kunder och ägarkunder.
Rörelseresultatet – den siffra som visar rakt av hur verksamheten gått – blev 2,2 miljoner euro eller en halv miljon bättre än 2012. Det betyder ett plus på 28 procent och är ett av de bästa årsresultaten någonsin i bankens historia.
– Vi hade en jättebra tillväxt i fjol, konstaterar Håkan Clemes.
Inte heller tyngs resultatet av oskötta krediter.
För ett par år sedan stack Andelsbanken ut hakan med att berätta om sin strategi – att inom tio år bli störst på privatkundsmarknaden på Åland.
Hur har det gått med strategin?
– Tillväxten har överträffat våra förväntningar och tempot håller.
Också nu är bonussystemet en av huvudnycklarna till framgången, slår han fast. För 2013 har 870.000 euro betalats ut och vd räknar med fortsatt tillväxt. Hans bedömning är att bonusutbetalningen når miljonstrecket under 2014. Ju mer en kund koncentrerar sina bankärenden, desto större blir bonusen som sedan kan användas till att betala försäkringspremier, provisioner eller andra kostnader.
Tror du att bonussystemet är orsaken till att Ömsen och Ålandsbanken inlett samarbete?
– Det är vår absoluta övertygelse, de har sneglat på vad vi gör. Det var inget oväntat. Vi har fått vara ensamma om bonussystemet i ganska många år och faktum är att vi fortfarande bara skrapat på ytan när det handlar om bank, försäkringar och placeringar.
Är premiekostnaden högre för till exempel en bilförsäkring hos er eftersom bonussystemet finns?
– Vi håller ju koll på varandra av konkurrensskäl. Vi är med och äger Pohjola försäkringsbolag och min uppfattning är att det finns produkter inom försäkringssidan som inte är konkurrenskraftiga fullt ut även om vissa av våra försäkringar också är billigare än konkurrenternas. Men det pågår en synnerligen aktiv diskussion med Pohjola där vi kommer att stärka vårt ägande.

Läs mer i torsdagens Nya Åland och se en längre intervju med Håkan Clemes på Åland 24-webnyheterna (aland24.ax).

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax