DELA

Rekordbra första halvår för Andelsbanken

Räntenettot ökade med 41,3 procent och rörelsevinsten med 153,6 procent för Andelsbanken under årets första sex månader. Vd Johnny Nordqvist ser med tillförsikt fram emot ett rekordresultat i slutet av 2014.
– Vi har aldrig haft ett så bra resultat som vi tror att vi kommer att få det här året, säger han.

Att banken nu väntas göra sitt bästa resultat någonsin, beror främst på två olika saker. Dels har räntenettot, det vill säga skillnaden mellan de räntekostnader banken har för upptagna lån och de räntor banken får in för utställda lån, ökat med hela 41,3 procent.
– I grunden bygger resultatet på att vi har fått in flera kunder och högre utlåning, det är det som gör att vi kan växa och tjäna mera pengar. Vi tror på att vara kundnära och att ha det bonussystem vi har. Det är nyckeln till vår framgång, säger Johnny Nordqvist.
Men dels är den höga vinsten också ett resultat av att banken i början av året sålde sina aktier i Pohjola bank, en försäljning som inbringade en vinst om sammanlagt 1,8 miljoner euro. Totalt låg rörelsevinsten på nästan 3,5 miljoner euro, att jämföra med ungefär 1,4 miljoner i förra årets delårsrapport.
– Visst är försäljningen också en viktig del i det här resultatet. Det är en engångsintäkt som är unik för det första halvåret.

Läs mera i Nya Åland i morgon!

Minna Wallén-Widung
minna.wallen@nyan.ax