DELA

Andelsägare samlades i öppet hus

Ålands vindenergis andelsägare åt snittar och lärde sig mer om nybildade Allwinds när det bjöds till öppet hus i fredags.
– Vind känns rätt, säger Kerstin Danielsson.
Ålands vindenergis andelslag, Ålands vindkraft ab och Leovind ab har, som Nyan tidigare berättat, bildat det gemensamma drifts- och projekteringsbolaget Allwinds ab. I fredags hölls öppet hus i lokalerna på Hamngatan dit ÅVA:s andelsägare var välkomna att bekanta sig mer med nysatsningen.
Kontorschef Marika Lindberg räknade in besökarna och lotsade dem till snittarna som dukades upp. Där fanns rökt älg, gravad lax, friterad fetaost och lökpaj.
– Jag köpte andelar från början 1995. Jag jobbade på Ålandsbanken då och vi var med och sålde, säger Kerstin Danielsson från Mariehamn.
Varför köpte du andelar?
– Jag var intresserad av vindkraft och trodde att det skulle bli en bra grej.
Henrik Lindqvist, vd för Allwinds, visar upp kartor med både befintliga och kommande projekt för andelsägarna. Mest entusiastisk är han över den planerade vindkraftsparken söder om Kumlinge. Redan nu har man arrenderat en del platser, kommit överens med markägare och forskat i hur man kan skona till exempel fågellivet.
– Bara det blir klart med Finlandskabeln kan vi koppla in oss. Då producerar vi mer än dubbelt så mycket el mot Ålands behov och kan börja exportera, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström