DELA

ÅMT och Ålcom utökar sitt samarbete

Först samordning av verksamheter, men på sikt samgående. Ålands mobiltelefon Ab och Ålcom tar steget vidare från samarbete.
Efter fjorton år av bredbandssamarbete har ägarna i Ålands mobiltelefon Ab och Ålcom nu kommit överens om att samordna de båda bolagens verksamheter. Affären möjliggörs genom att Ålands mobiltelefon Ab:s ägare Mariehamns telefon Ab och Ålands telefonandelslag har kommit överens med Ålcoms övriga ägare om att förvärva resterande 50 procent av aktierna i Ålcom, berättar bolagen i ett pressmeddelande. På sikt bäddar åtgärden för ett samgående.
– Ända sedan de åländska telefonbolagen började samarbeta med Ålcom har vi haft återkommande och konstruktiva diskussioner om vilka våra olika bolags roller kommer att vara i framtiden. När nu gränserna suddas ut mellan bredband och mobiltelefoni vill vi kunna erbjuda våra kunder tjänster som ligger i gränslandet mellan mobilt och fast internet, säger Stefan Olofsson, styrelseordförande i ÅMT:
Ingen av personalen sägs upp, men man får ändå såpass stora fördelar av samordningen att Olofsson tror att det leder till lägre bredbandspriser på sikt.
– Teknikerna för mobilt och fast internet kompletterar varandra bra, och vi hoppas kunna visa exempel på tjänster som kombinerar det bästa från båda världar redan under 2011, säger Conny Rosenberg, vd i Ålcom.
Att samordna och slutligen samgå är ett sätt att anpassa sig till hur världen förändras uppger man. Telekomvärlden och internetvärlden har närmat sig varandra under många år.

Fokus på Åland
– Vi är idag ett av Nordens minsta internetbolag, vilket ibland gör det svårare för oss att ta fram nya tjänster än för våra större kollegor i branschen. I och med att vi går ihop med ÅMT får vi lite mer muskler, samtidigt som vi fortfarande är ett relativt litet och lättrörligt bolag, säger Rosenberg.
Verksamheten fokusera även i fortsättningen på att serva Åland och ålänningarna med infrastruktur och tjänster som är helt och hållet anpassade för befolkningen och näringslivet här.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax