DELA

Amorella och Finnfellow tvingades ihop av isen

– Jag tror inte ens alla märkte att fartygen stötte i hop. Men sedan fick vi lite slagsida och när de ropade i högtalarna att alla passagerare skulle gå till fören, då blev stämningen tryckt, berättar Gia Carneström, som befann sig ombord på Amorella vid kollisionen.
Det var vid kvart i fem igår som färjan Amorella kolliderade med lastfartyget Finnfellow i närheten av Tjärvens fyr utanför Stockholm. Viking Line beskriver i ett pressmeddelande händelsen som att de ”stötte till varandra då fartygen försökte lösgöra sig från isen”.
– Nu är stämningen rätt uppsluppen här ombord. Senaste informationen är att vi väntar på isbrytaren Ymer, som beräknas komma och hjälpa oss vid midnatt. Det har dukats upp gratis mat för alla i bufférestaurangen, berättar Gia Carneström från Mariehamn när Nya Åland pratar med henne vid 21.30-tiden på torsdagskvällen.


Lugnade andra
Då fartygen rörde sig mot varandra i ismassorna kom en uppmaning i högtalarsystemet ombord om att alla passagerare skulle evakuera från aktern till fören. Enligt en annan passagerare som Nya Åland pratat med, som själv är sjöman, spred sig då en viss oro ombord.
– Men jag sa åt folk att lugna ner sig. Det är ingen fara. Vi gled med kanske en halv knops fart, och Finnfellow lika långsamt, berättar passageraren, som inte vill framträda med namn.


30 meter mellan
Gia Carneström berättar att resan från Åland mot Stockholm först hade förlöpt som vanligt.
– Men sedan satt vi fast i isen och plötsligt såg vi för Finnfellow gled upp jämsides i isen, kanske 30 meter i från oss i packisen.
Carneström hade skojat med sin reskamrat om att de borde slänga ut en fender.
– Men så bara några minuter senare insåg vi att fartygen skulle stöta i hop. När de ropade i högtalarna att alla passagerare skulle gå till fören så blev stämningen tryckt. Alla gick jättefort. Efter bara några minuter blåste de dock faran över, men man hann tänka mycket på den korta tiden. Både Titanic och Estonia, säger Gia Carneström.
Via personal ombord har hon fått reda på att en reva uppstod i Amorella vid kollisionen som gjort att två hytter har stängts av. Fartyget ska enligt uppgift skickas på dock efter att man lyckas ta sig iland.
Det är ännu oklart vart Amorella går efter att hon slipper loss ur isen. Åbo eller Åland har dock framförts som de mest troliga alternativen.
– De tar väl hand om oss. Alla har fått hytter nu. Men de få minuterna direkt efter kollisionen räckte för att man skulle blir riktigt skärrad, säger Gia Carneström.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax