DELA

Alla nekar i skuldfrågan

Alla de tre som åtalas för bilolyckan i Lemland Söderby den 27 augusti i fjol nekar till skuld.
Motorcyklisten, som körde förbi olycksplatsen strax före, förnekar att han över huvud taget har kört med sin hoj den dagen.
Inledningen av rättegången i tingsrätten i går var rätt förvirrad. Åtalen går kors och tvärs, och ingen medger egentligen någonting. Åklagaren Frida Ljungström, som vikarierar ordinarie åklagare Karl-Johan Nyholm, hade ingen lätt uppgift att ro i land. Alla tre åtalade är unga män.
n Motorcyklisten är åtalad för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Enligt stämningsansökan har han hållit en synnerligen betydande överhastighet när han på vägsträckan genom Söderby och Knutsboda har kört om flera bilar och passerat flera korsningar strax före olyckan då en personbil och en beach buggy-bil kolliderade.
n Personbilsföraren och beach buggy-föraren åtalas båda för äventyrande av trafiksäkerheten – personbilsföraren för att han inte har haft tillräcklig koll framåt när han ”med betydande överhastighet” kört om beach buggyn som höll på att svänga vänster, och beach buggy-föraren för att han inte haft tillräcklig koll bakåt och sett personbilen som var på väg att köra om.
n Personbilsföraren är dessutom åtalad för att ha vållat beach buggy-föraren skador – ett 15 cm långt sår i huvudet, skrubbsår och brutet ben – och den passagerare som åkte i beach buggyn ett fem cm stort sår i huvudet.


Körde i kapp?
Ett antagande som gjorts är att personbilsföraren och motorcyklisten kört i kapp och att bilföraren därför hade kört för hårt. Det antagandet fick inget stöd i rättegången, åtminstone inte så länge Nya Åland var närvarande i går.
Det som däremot blev klart var att alla nekar till skuld.
Beach buggy-föraren blinkade till vänster, saktade farten och grupperade för vänstersväng samtidigt som han kollade i backspegeln två gånger innan han gjorde svängen.
– Jag såg ingen bil bakom. Det fanns inget där som skulle ha gjort att jag inte hade gjort vänstersvängen, berättade han.
Han fick stöd av passageraren som berättade att också han följde med den övriga trafiken och inte såg något förrän personbilen kom från ingenstans och det small.
Personbilsföraren hävdade i sin tur att beach buggyn plötsligt hade svängt ut när han redan höll på och körde om och att han därför är skuldfri.


Körde inte mc
Motorcyklisten förnekade att han över huvud taget hade varit ute med sin mc den dagen – trots att hans flickvän, som i det första polisförhöret ställt sig bakom hans påstående, i ett nytt polisförhör någon månad senare hade berättat att pojkvännen och hon hade varit ute med motorcykeln den dagen och att hon hade sett olyckan när de var på väg tillbaka från stan efter mc-turen.
Vid gårdagens rättegång höll hon fast vid den versionen. Också motorcyklisten hade ändrat sin första version – efter att personbilsföraren hade sett honom vid Select i Mariehamn en stund efter olyckan, något som kunde styrkas med en bankkortskvitto, medgav han att han varit till stan fast inte med motorcykel utan med bil. Personbilsföraren uppgav i rätten att motorcyklisten hade haft mc-ställ på sig när han sågs vid Select.
Flera vittnen hördes i går. De hade först noterat motorcykeln svischa förbi och en kort stund senare personbilen. Enligt vittnena körde både motorcyklisten och bilisten fort, men hur fort det gick kunde ingen ge svar på. Kanske dubbla 70-hastigheten, var en uppskattning som ett vittne gjorde.


Nära att rammas
Ett par var ute och cyklade på vägen och hamnade mitt i olyckan. Olyckan hände strax bakom dem och kvinnan var nära att rammas av bildelar som lossnade från beach buggyn.
– Ett stort fönster kom åkande och stannade bara någon meter från min cykel. Det regnade bildelar, beskrev hon som undkom skador.
I samma veva syntes något mörkt – personbilen – som åkte av vägen och kanade in i buskagen när den stannade.
Bromssträckorna har mätts upp noga. Enligt beach buggy-förarens biträde visade sträckornas längd på att personbilen måste ha kommit i hög fart.
Domen kommer den 9 maj.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax