DELA

Alla ansikten har något vackert

Nu kan man få sin karikatyr avritad på Torggatan. Det är nästan så man får känslan av att man promenerar längs en gata i Rom när man ser Monica Furmanaviciutes sitta hukad över blocket med rafsande penna och fokuserad blick.
– Sådant där såg jag att de hade i Grekland, säger en förbipasserande dam till sin väninna.
– Kolla så häftigt, gud vad likt, säger en annan.
De syftar på Monica Furmanaviciutes fina karikatyrmålningar som framställs på löpande band. På en pinnstol längs Torggatan sitter hon mellan 12 och 16 om dagarna och ritar av förbipasserande.
– Det här är mest ett roligt tidsfördriv. Jag är på Åland för att hälsa på min mamma som bor här och jag har så himla svårt för att sitta still och ta det lugnt när jag är ledig. Jag är ingen sådan person som kan ligga på stranden eller sitta hemma och göra ingenting. På det här viset kan jag njuta av min ledighet och samtidigt se nya ansikten och träffa människor, säger hon.
Monica kommer från Litauen och tog i våras magisterexamen vid Vilnius Academy of Art. Hon besökte sin mamma även förra sommaren och det var då idén kläcktes. Och hon har på bara en veckas tid redan fått riktigt bra respons.
– Ålänningar är så himla vänliga. Många jag har ritat av har varit nöjda och lovat sprida ordet vidare till vänner och bekanta, säger hon.
Mohammed och Olga Hilali tyckte att det verkade som en rolig idé att få barnen avritade.
– Det är roligt att ha en karikatyr hemma, vi ska rama in den och hänga den i lägenheten hemma i Godby, berättar de.
Deras barn Amin och Jasmin sitter mitt emot Monica på en stol i solskenet och smilar upp sig.
– Hon är faktiskt jätteduktig, det är något helt annorlunda mot vad man brukar se på Torggatan. Man känner verkligen att det är sommar på riktigt, säger Mohammed.
På pappret börjar barnen ta form. Men Monica tycker inte om att förvränga ansikten allt för mycket. Hon berättar att hennes vanligaste målgrupp är tonåringar som är nyfikna på hur de ser ut och att man behöver vara mest försiktig när man ritar av äldre kvinnor.
– De gillar att skratta, men inte åt sig själva.
Det händer att människor hon ritar av ber henne att ta ut svängarna och verkligen framhäva stora näsor eller små ögon. Men annars försöker Monica mest ta fram det vackra i människor.
– Alla ansikten är så vackra på sitt eget sätt. Jag älskar att se nya ansikten och olika ansiktsdrag och sedan rita fram det vackra i dem, säger hon.
I juli ställer Monica även ut tavlor i en utställning på stadsbiblioteket i form av olja på duk.

text&foto

madde.holmstrom@nyan.ax