DELA

Ålänningarna överraskande smarta

Över hälften av de ålänningar som deltog i Mensas intelligenstest i oktober passerade den gyllene gränsen. Bland dem Eva Ringwall som fick hela 156 poäng.
– Jag blev förvånad, det gick bättre än väntat, säger Kim Metso som ordnade testet här.
Det första intelligenstestet för ålänningar i Mensas regi gick av stapeln i slutet av oktober. Strax före jul kom beskedet. Av de 55 ålänningar som deltog fick över hälften ett resultat på över 148. Det betyder att man har rätt att bli medlem i föreningen.
Kim Metso, själv medlem och den som förde testet till Åland, är överraskad och glad.
– Det annonserades ju mycket om händelsen i media så jag trodde att deltagarna skulle vara en rätt så brokig skara. Det är inte vanligt att så här många får så bra resultat, säger han och menar att ålänningarna ”slog alla förväntningar”.
De officiella resultaten publiceras i början av januari. Tills dess hoppas Metso ha kontaktat alla som kommit över 148-gränsen och försöka samla dem till möte.
– Tanken är att bilda en platsorganisation för Mensa på Åland. Och med så här många goda resultat finns det säkert intresse för något sådant, tror han.

Blev medlem
Eva Ringwall kammade hem ett resultat på 156 i testet och valde genast att gå med i Mensa.
– Redan som liten hörde jag om föreningen och blev intresserad. Så det här är lite som att se en barndomsdröm gå i uppfyllelse, säger hon.
Dagen för testet inledde Eva Ringwall på Avancia och minns ännu hur hon rusade in till Hotell- och restaurangskolan med vått hår.
– Jag kände mig helt oförberedd, men det gick tydligen bra, säger hon glatt.
Lagtingsledamoten Danne Sundman nådde upp till 142.
– Det är bättre än 96 procent av befolkningen, säger han nöjd.
Men inte tillräckligt för medlemskap i Mensa.
– Tur det, då sparar man lite tid! lyder svaret.

Smart sportredaktör
Även Nya Åland kan nu andas ut. Tidningens representant Malin Tillström fixade gränsen.
– Tur det, lite smånervös var jag nog inför resultatet. Jag hörde ju att någon på konkurrenten klarade det, löd hennes kommentar.
Ett testresultat på 100 anses vara normalnivå, även om vissa anser att det i dagens läge borde vara 120. Enligt Kim Metso finns inga planer på när nästa test på Åland ska hållas, det får den blivande platsorganisationen ta ställning till.

JOHANNA LINDFORS