DELA

Ålandsrum i Frankrike invigt

Frankrike har nu fått en liten åländsk touch – Ålandsrummet i champagneområdet Reims har nämligen invigts.
– Det kändes lite speciellt när den första flaskan ”flyttade ut” och lämnade familjen, säger vicelantråd Britt Lundberg.
I måndags transporterades en flaska vrakchampagne till Reims av en kurir från champagnehusets representant i Finland.
– Det var inte helt problemfritt att få flaskan igenom säkerhetskontrollen, trots att Air France tidigare hade utfärdat ett certifikat för specialtransporten, säger avdelningschef Rainer Juslin.
Orsaken var skärpta säkerhetskrav på flygfältet efter terrorhotet i Stockholm.
– Efter många och långa samtal lyckades man få planets kapten att godkänna transporten, vilket skedde i en specialväska utformad för flaskor. Flaskan färdades fastspänd med säkerhetsbälten i ett säte i planets cockpit.

Ska väcka intresse
Till och med december 2011 ställer landskapsregeringen en flaska till champagnehuset Veuve Clicuots förfogande. På tisdagen invigde Britt Lundberg officiellt rummet genom att klippa av banden till ett källarvalv i huset.
Rummet har döpts till Ålandsrummet. Invigningsceremonin föregicks av en presskonferens, som inleddes med en kort filmförevisning med svep över ett vinterfagert Mariehamn, omkorkning av champagneflaskor samt provsmakning av Richard Juhlin, står det i pressmeddelandet.
Ett trettiotal journalister som företrädde TV, radio och press både från nyhetsmedia och facktidskrifter från bland Tyskland, Kanada och Frankrike, närvarade vid pressvisningen.
Förutom att flaskan och Åland fått en central placering i champagnehusets källare presenterades även en mindre fast utställning i företagets publika utrymmen som berättar historien om den tidiga champagneexporten på Östersjön.
– Vi har ett gott samarbete med champagnehuset och har även framfört ytterligare önskemål om hur utställningen och informationen i källarvalvet kan utvecklas, säger Lundberg.
– Från champagnehusets sida lovade man att ta varje tillfälle i akt att berätta om Åland och göra sitt bästa för att väcka intresse för besökarna att även besöka Åland, tillägger hon. (cl)