DELA

Åländska brandkårister i fyrverkeriolycka

En fyrverkeriolycka inträffade på brandkårslägret Palotarus där femtio ålänningar deltog. Ingen skadades allvarligt men 35 personer fick läkarkontroll.
På brandkårslägret Palotarus 2010 inträffade en fyrverkeriolycka under avslutningsfesten på lägrets sista kväll. En fyrverkerigryta föll omkull varpå raketer flög ut bland publiken, där ungefär femtio ålänningar var närvarande. 35 personer uppsökte läkare men endast lindriga skador, såsom öronvärk och lättare hudskador, uppstod. Ingen av de åländska deltagarna skadades.
– Ett åländskt barn var och kollade upp sig hos läkarna för säkerhets skull, men han visade sig vara helt oskadd, berättar Fredrik Sporre, en av de åländska ledarna på lägret.
Palotarus 2010 är ett internationellt storläger för brandkårsungdomar som arrangerades på Räddningsbranschens Centralorganisation i Finlands lägerområde i Padasjoki. På lägret befann sig 3700 brandkårister, bland annat från Ryssland, Finland och Tyskland. De åländska brandkårsungdomarna som deltog var mellan 10 och 17 år gamla.Åländsk seger

Unga brandkårister från Åland deltar varje sommar i ett mindre läger för finlandssvenska ungdomar, men i år besökte man alltså istället Palotarus storläger som arrangeras vart fjärde år. Under lägret deltar ungdomarna i olika kurser för att utveckla sina kunskaper och lära känna ungdomar från andra kårer och länder.
– Alla de åländska ungdomarna presterade bra under kurserna och godkändes i de avslutande kursproven, berättar Sporre.
På avslutningen delades pris ut i tävlingen ”Avfallskriget” till den förening som på bästa sätt hanterat sitt avfall under lägret. Segrade gjorde ålänningarna som vann en gasgrill för sin egenproducerade sorteringsanläggning med åtta fack.

Axel Kronholm