DELA

Åländsk lucia arresterad i Skottland

Ett nordiskt luciatåg spred på onsdagen både ljus och värme utanför Storbritanniens kärnvapenbas Faslane.
Delar av luciaföljet arresterades, däribland åländska lucian Anna-Linnéa Rundberg.
Onsdagens luciatåg mot kärnvapen är en del av kampanjen Faslane 365, som är en fredlig blockad som ska pågå i ett år.
Faslane ligger i Skottland och är hemmabasen för Storbritanniens fyra kärnvapenubåtar med sammanlagt 200 stridsspetsar. Genom kampanjen vill man bland annat dra uppmärksamhet till de risker som finns med kärnvapen och hur mycket pengar som satsas på området.

Lucia i mörk tid
Luciatåget hade deltagare från Åland, Sverige, Schweiz, Israel och Storbritannien. Tåget avslutade sitt luciafirande med att sätta sig i vägen för ingången till basen. Två tärnor, en lucia och tre stjärngossar arresterades, däribland Anna-Linnéa Rundberg från Jomala
”Vi befinner oss i en mörk tid just nu. Den brittiska regeringen vill utveckla nya, olagliga kärnvapen, verkliga terrorvapen, med en livslängd på ytterligare 50 år. Lucia står för fred, ljus och hopp – precis det som behövs i vår värld! Men det räcker inte med att prata om fred och ljus, vi måste agera också. Vem passar bättre till detta än Lucia?!” skriver Anna-Linnéa Rundberg i ett pressutskick.

Sedan oktober
Sedan den 1 oktober, då blockaden påbörjades, har 365 personer arresterats utanför basen, däribland flera skotska politiker, präster och den nordirländska nobelpristagaren Mairead Corrigan Maguire.
Anna-Linnéa Rundberg har blivit arresterad förut i Skottland och tillsammans med fyra andra blev hon tidigare i höstas även anklagad för olaga intrång. Fallet gick till domstol och väckte stor uppmärksamhet i Skottland.
Som Nya Åland berättade om i förra veckan frikändes dock både Anna-Linneá, och de andra, från alla anklagelser. (ab)