DELA

Åländsk kultur i många finska tidningar

Ovanligt många kulturnyheter med anknytning till Åland fick utrymme i finskspråkiga media i maj, framgår av Ålandskontorets pressöversikt.
11 tidningar publicerade Jan Kronholms artikel för STT om den debuterande deckarförfattaren Mikael Paasikivi, sonsonson till Finlands president 1946-1956, J.K. Paasikivi och sommarboende på Mickelsö på Vårdö.

Entusiastisk recension
Den åländska Projektkören med dirigenten Johanna Grüssner och sångsolisten Therese Karlsson uppträdde tillsammans med Jakobstadskören Tonfallet i en hylliningskonsert för jazzlegenden Duke Ellington i Jakobstad. Pietarsaaren Sanomat skrev en lång och entusiastisk recension om konserten och berömde framför allt ålänningarnas proffsiga och medryckande framträdande.

Stort om Backman
Turun Sanomat hade följt med Åbo filharmoniska orkester på konsertresa till Åland, vilket resulterade i en illustrerad artikel i tidningen. En konsert till 100-årsminnet av prosten Runar Backman arrangerades i slutet av maj i Karleby av hans barnbarn, sångerskan Carolina Backman, och svärdotter, pianisten Marita Backman. Keskipohjanmaa berättade om konserten och prosten Backmans liv i en lång illustrerad artikel.

209 träffar
I maj 2010 registrerades 209 mediaträffar för sökordet Åland; 205 var press- och onlinenotiser, 76 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 4 träffar fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 14 038 318.
Ålandsbanken figurerade i 16 tidningsartiklar med personalnyheter, notiser om öppnandet av en ny lounge på flygfälten i Tammerfors, Åbo och Vasa, samt om bankens framtidsutsikter och pågående rättegångar mot ÅAB. (so)