DELA

Ålandsbördig får stort norskt matematikpris

Ålandsbördiga läraren Therese Hagfors i norska Kirkenäs är en hejare på att lära ut matematik. För det belönas hon med 100.000 norska kronor. Dessutom ska hon hålla föredrag för Norges regering om ”små barns matematikglädje”.
– Bara det är stort i sig, säger hon.
”Du har vunnit Holmboepriset.”
Therese Hagfors trodde först det var ett skämt när telefonen ringde sent en fredagkväll. Visserligen fick hon ett hedersomnämnande förra året, men nu visste hon inte ens om att hon var nominerad.
– Tänk att man kan få ett pris för det man gör i skolan, det är ju fantastiskt, säger hon.


Lågstadielärare
Therese Hagfors är född Fogelberg och uppväxt i Saltvik. I Norge bor hon sedan 14 år med sin man Roy och barnen Madelene och Jonas.
Therese Hagfors jobbar som mattelärare i årskurserna 1 – 4 vid Björnvattenskolan i Kirkenäs. Dessutom håller hon kurser vid andra skolor i regionen och sitter i ledningen för landslaget i matematik.
Hon berättar att hon försöker göra mer av undervisningen – utöver de traditionella metoderna där barnen räknar i böckerna.
– Jag tror mycket på att ungarna lär sig genom att se matematiken runtomkring oss.


Konkreta övningar
Therese Hagfors tar med godis till skolan, berättar kilopriset och låter sina elever räkna ut hur mycket 50 gram kostar.
Hennes klasser spenderar mycket tid utomhus, bland annat för att göra olika mätövningar. Hon låter dem gå med meterhjul uppför och nerför en backe för att visa att sträckan är densamma, trots att den känns längre med mer motstånd. Att använda sig av konkreta exempel är viktigt för henne.
– Alla barn vet vad en 360-graders rotation med snowboard är, men inte alla vet vad 360 grader betyder i matematiken.
Det är också något som det norska matematikrådet tagit fasta på. I motiveringen står det bland annat: ”Therese är en lärare med stort engagemang och entusiasm för matematiken. Variation och konkretisering är några av verktygen som gör hennes undervisning så framgångsrik.”


Slottsmiddag
Prissumman är på 100.000 norska kronor. Hälften av pengarna går till skolan, hälften får Therese Hagfors behålla själv. Eftersom hon genom åren rest mycket i jobbet vill hon nu åka på semester med hela familjen.
– Och så kanske jag köper en klänning tills jag ska träffa kungen och drottningen.
I slutet av maj är hon nämligen inbjuden på middag till Akershus slott. Therese Hagfors ska även hålla ett 45 minuter långt tal för bland andra den norska regeringen.
– Jag har sagt att jag inte är en matematiker, jag kan inte lära dem något nytt. Men jag ska berätta om små barns stora matematikglädje och om varför jag har fått priset.
Har du något tips till de åländska matematiklärarna?
– Gör matematiken verklighetsnära och konkret. Visa verkligheten runt omkring oss. Och åk på kurs för att få tips och idéer!

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax