DELA

Ålandsbanken höjer säkerheten

Nu finns inte några löst liggande sedlar vid Ålandbankens kassor längre.
Euro och kronor ligger i stället inlåsta i ett kassaskåp och matas ut i rätt antal efter beställning. Detta ska höja säkerheten ytterligare i bankkontoret.
Ålandsbankens Citykontor har tagit i bruk en så kallad recycling-utrustning, som första kontor på Åland. Tanken är att detta ska höja säkerheten för anställda ytterligare, och även indirekt göra det säkrare för kunderna.
Utrustningen består av små kassaskåp vid varje kassa. När en kund vill ta ut pengar knappar servicerådgivaren in summan och rätt antal sedlar i rätt valör matas ut. Inne i skåpet finns även utrustning som känner av att alla sedlar som matas in är äkta.
– Så det blir ingen större skillnad för kunden egentligen, men det ligger inte längre några lösa sedlar bakom disken, säger avdelningschef Birgitta Dahlén.
Kassaskåpen kan inte öppnas av personalen bakom disken.
– Så nu har vi satt upp nya skyltar på alla dörrar där det står att pengarna är rånskyddade, säger Birgitta Dahlén.

Myntrullar också
Samtidigt har Ålandsbanken också skaffat en myntrulleväxlare. Där kan man växla till sig mindre sedlar och mynt utan att stå i kö.
– Det här är ett sätt att höja servicen. Det är många föreningar och företag som kommer in och växlar pengar, nu slippter de stå i kö någonstans utan kan bara komma in och göra sitt, säger Birgitta Dahlén.
De nya rutinerna i penninghanteringen är en del av en större process som har påbörjats redan för några år sedan.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax